Kamer opent voor derde keer in vijf jaar in mineur

10/10/11 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Dinsdag trappen Kamer en Senaat het nieuwe parlementaire jaar af. Vooral in de Senaat belooft dit in tegenstelling tot andere jaren geen formaliteit te worden.

Kamer opent voor derde keer in vijf jaar in mineur

© Belga

Het parlementaire jaar wordt op het federale niveau traditioneel de tweede dinsdag van oktober afgetrapt. Dat is zo voorzien in de grondwet. De gebeurtenis gaat gebruikelijk gepaard met de zogenaamde "state of the union", een verklaring van de regering waarin de premier de plannen van de regeerploeg voor het komende jaar en de begroting voorstelt.

Aangezien er 485 dagen na de verkiezingen van juni vorig jaar, nog altijd geen nieuwe regering op de been zal zijn, zal er ook deze keer geen regeerverklaring zijn. Dat was ook vorig jaar en in 2007 het geval.

De officiële opening van het parlementaire jaar blijft vandaag beperkt tot de benoeming van het Bureau. Het gaat om de herbenoeming van de Kamervoorzitter, de ondervoorzitters en de secretarissen.

Donderdag is er dan weer het wekelijkse vragenuurtje. Nadien staan er drie wetsontwerpen op de agenda. Mogelijk beslist de conferentie van de voorzitters in de loop van volgende week nog om ook een minidebat over de toestand bij Dexia te organiseren.

Laatste dagen van Danny Pieters als Senaatsvoorzitter

De (voorlopige) herverkiezing van Kamervoorzitter André Flahaut (PS) mag dan wel geen probleem zijn, die van Senaatsvoorzitter Danny Pieters is dat wel. Zijn herbenoeming is weinig waarschijnlijk omdat de N-VA niet langer aan de onderhandelingstafel zit.

Flahaut en Pieters werden na de verkiezingen van 2010 aangesteld als voorlopige voorzitters van Kamer en Senaat. Zij werden in oktober 2010 herbevestigd omdat de onderhandelingen voor een nieuwe staatshervorming en reering onder aanvoering van PS en N-VA nog niet waren afgerond. Maar net voor het zomerreces besliste de N-VA de onderhandelingstafel te verlaten.

De regels voor de aanduiding van de voorzitter van de Senaat zijn enigszins anders dan in de Kamer. Zo bepaalt het reglement dat de voorzitter uit het Bureau verkozen wordt. Daarin zetelen zeven leden, die volgens het systeem D'Hondt worden aangeduid: telkens twee van PS en N-VA, en één lid van CD&V, SP.A en MR. Het is dus uitgesloten dat de Senaatsvoorzitter lid is van Open VLD, Vlaams Belang, Ecolo of Groen!

Omdat de N-VA niet betrokken is bij de onderhandelingen, moet worden uitgekeken naar een voorzitter van een andere partij die ook in het Bureau zetelt. Omdat die wellicht deel zullen uitmaken van de nieuwe meerderheid, zal deze voorlopige voorzitter probleemloos plaats ruimen indien zijn functie bij de verdeling van de mandaten (regering, voorzitters assemblees, ....) naar een andere partij gaat.

Naar verluidt hebben de onderhandelende partijen zich nog niet over de kwestie gebogen. Dat kan maandag of dinsdagvoormiddag nog gebeuren. De traditie wil dat de voorzitters van Kamer en Senaat tot een andere taalrol behoren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners