Kamer keurt programmawet goed: uw pakje sigaretten wordt 0,25 euro duurder

20/12/12 om 21:59 - Bijgewerkt om 21:59

De plenaire Kamer heeft de programmawet gestemd, die bevat onder meer de verhoging van de roerende voorheffing tot 25 procent en de extra accijnzen op alcohol en tabak.

Kamer keurt programmawet goed: uw pakje sigaretten wordt 0,25 euro duurder

© Belga

De plenaire Kamer heeft, tijdens haar laatste zitting van 2012, de programmawet gestemd. De tekst bevat een hele resem bepalingen, waaronder de verhoging van de roerende voorheffing tot 25 procent en de extra accijnzen op alcohol en tabak. Aangezien belastingen niet retroactief kunnen worden ingevoerd, moest de wet absoluut nog groen licht krijgen voor het einde van het jaar. Ook de verlenging van het medicomut-akkoord is gestemd.

Na wekenlang onderhandelen bereikten de regeringspartners uiteindelijk pas op 20 november een akkoord over de begroting voor 2013. Meteen was duidelijk dat het hele werkstuk voor het jaareinde niet meer door het parlement zou raken, waardoor de eerste maanden met voorlopige twaalfden gewerkt moet worden.

Belastingen mogen echter niet retroactief geïnd worden, waardoor de fiscale ingrepen via de programmawet wel nog dit jaar groen licht moesten krijgen.
Dat is nu dus gebeurd, meerderheid tegen oppositie.

Fles wijn 0,04 euro duurder

Concreet gaat het onder meer om de verhoging van de roerende voorheffing tot 25 procent, met nog slechts enkele uitzonderingen voor de spaarboekjes en de zogenaamde Leterme-bon. Daarnaast voerde de regering nog enkele fiscale ingrepen door, zoals de verhoging van de accijnzen op alcohol
en tabak. Een doorsnee fles wijn wordt daarmee 4 eurocent duurder, terwijl een pakje sigaretten 20 cent meer zal kosten.

Medicomut-akkoord verlengd

Aan de programmawet is trouwens een amendement toegevoegd om het huidige medicomut-akkoord te verlengen. De onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen zitten immers nog vast, waardoor tariefonzekerheid zou ontstaan voor de patiënten. De verlenging met drie maanden moet dat verhelpen.

Tot slot kreeg ook de begroting van de Kamer nog groen licht. De loonsverlaging met vijf procent blijft ook volgend jaar behouden.


Onze partners