Kalmthoutnaar achter isopropanolschandaal ook gelinkt aan Rotterdamse Syrië-export

Haven van Rotterdam © iStock
Kristof Clerix

AAE Chemie, in België vervolgd voor de export van isopropanol naar Syrië, heeft dezelfde bestuurder als Aromatics Rotterdam, een chemische groothandel die in Nederland verdacht wordt van de uitvoer van aceton naar Syrië zonder vergunning. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack en Algemeen Dagblad.

De 51-jarige Kalmthoutnaar R. is niet alleen bestuurder van AAE Chemie, het bedrijf dat door de Belgische douane vervolgd wordt voor de correctionele rechtbank van Antwerpen, onder meer omdat het 96 ton naar Syrië exporteerde zonder de nodige exportvergunning.

R., geboren in Nederland, is tevens directeur en bestuurder bij Aromatics Rotterdam, een groothandel in chemische stoffen gelegen aan de monumentale Veerkade in Rotterdam. Dat bedrijf werd op 18 april 2018 nog door de Nederlandse Douane en Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst doorzocht. De huiszoeking kaderde in een Nederlands gerechtelijk onderzoek door het Functioneel Parket, gespecialiseerd in complexe fraude- en milieuzaken.

Die naamswijziging had marketingtechnische redenen

Woordvoerder Aromatics Rotterdam

Waarvan wordt Aromatics Rotterdam in Nederland verdacht? In november 2016 zou het bedrijf -toen nog onder de naam Gapuma Aromatics- 38.400 liter aceton hebben verkocht en geëxporteerd naar een persoon in Syrië via de haven van Antwerpen. Daarvoor had het bedrijf vooraf een vergunning moeten aanvragen, maar dat zou het niet hebben gedaan. Bovendien zou het Rotterdams bedrijf na november 2016 nogmaals aceton -200.000 liter- zonder vergunning hebben geëxporteerd naar Syrië, namelijk via een Russische haven.

Een paar weken na de huiszoeking veranderde Gapuma Aromatics zijn naam in Aromatics Rotterdam. Volgens een woordvoerder is er echter geen verband met de verdenkingen. ‘We zijn nog steeds gelieerd aan het Gapuma-concern’, klinkt het. ‘Die naamswijziging had marketingtechnische redenen. Verder willen wij alleen kwijt dat we alle medewerking verlenen aan het onderzoek van het openbaar ministerie.’ Dat laatste stelt ook R. in een reactie.

Net als isopropanol staat aceton sinds juli 2013 op een lijst met chemische stoffen die de Europese Raad uitvaardigde. Voor de export van die chemicaliën naar Syrië is een voorafgaande exportvergunning vereist, om te voorkomen dat ze zouden worden gebruikt in de aanmaak van chemische wapens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content