"Kabila betaalde hotel prins Laurent"

01/04/11 om 08:49 - Bijgewerkt om 08:49

Premier Leterme zei donderdag al dat de prins bepaalde 'privileges' heeft genoten dankzij zijn status.

De Congolese president Joseph Kabila heeft het hotel voor prins Laurent en zijn hele delegatie in Kinshasa betaald. Dat melden verschillende media vrijdag.

Volgens De Morgen betaalde Kabila onder meer de rekening van de vijfkoppige delegatie in het Grand Hôtel de Kinshasa in de residentiële wijk Gombe. Een dubbele kamer kost er 305 dollar, een suite 628 dollar.

Donderdag had premier Yves Leterme (CD&V) in het parlement bevestigd dat er een kort contact was geweest tussen Kabila en prins Laurent tijdens diens reis naar Congo. De premier vermeldde ook dat de prins bepaalde 'privileges' heeft genoten dankzij zijn status.

De vlucht naar buurland Angola deed prins Laurent met de privéjet van George Forrest, een Belgische zakenman die hoofdzakelijk in de bouw- en mijnsector in Congo actief is. In Angola ontmoette Laurent naar verluidt de zoon van dictator José Eduardo dos Santos.

Ultimatum

De Congoreis van prins Laurent is omstreden omdat zowel koning Albert II als premier Leterme er bij hem op hadden aangedrongen om niet te gaan.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer zei Leterme donderdag dat hij prins Laurent de komende dagen een duidelijke keuze zal voorleggen: ofwel het evenwicht tussen zijn rechten en plichten respecteren, ofwel afstand doen van zijn rechten (Belga/KVDA).

Onze partners