Kaastaart erkend als Vlaams streekproduct

08/09/11 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

(Belga) De kaastaart, een lekkernij gemaakt van onder andere appelcompote, plattekaas, eieren, amandelen of macarons en rum, is officieel erkend als Vlaams streekproduct. De bakkerstraditie uit de Druivenstreek in Vlaams-Brabant krijgt het label streekproduct.be, kondigt Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) aan.

"De kaastaart kent in de Druivenstreek, en ook in enkele nabijgelegen Waals-Brabantse gemeenten, een lange geschiedenis", meldt VLAM. "Het is een typische kermistaart die vroeger door de huisvrouwen zelf bereid werd en bij gebrek aan een oven naar de lokale bakker gebracht werd." Vandaag bakken zowel de bakkers als amateurs nog de traditionele kaastaarten. De Hoeilaartse kaastaartwedstrijd op zondag 11 september houdt die traditie dan ook in ere. Een passende dag voor het VLAM om aan de 7 erkende lokale bakkers het label streekproduct.be uit te reiken. "Streekproducten met het label streekproduct.be geven de consument de garantie dat ze een echt Vlaams traditioneel streekproduct in handen hebben", legt VLAM uit. Zo moeten Vlaamse traditionele streekproducten aan 5 criteria beantwoorden: ze worden bereid met grondstoffen uit de eigen streek, ze worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product en ze worden ambachtelijk vervaardigd volgens de streektraditie en in hun streek van oorsprong. Tot slot moeten de streekproducten minstens 25 jaar bestaan. De producten worden dan voorgelegd aan een beoordelingscommissie, die al dan niet het label toekennen. (KAV)

Onze partners