Justitie worstelt met budget gerechtskosten

22/06/10 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

Eind mei was al twee derde opgebruikt, zonder dat er al telefoniekosten waren betaald.

De toestand van de gerechtskosten bij Justitie wordt onhoudbaar. Dat zegt de Commissie Modernisering voor de Rechterlijke Orde, die dinsdag aan de alarmbel trok en de toestand onhoudbaar noemt.

Van het budget voor gerechtelijke onderzoeken was eind mei al twee derde (60 van de ongeveer 90 miljoen) opgebruikt, aldus de commissie. Op dat moment waren er echter nog geen kosten voor telefonie betaald, goed voor zo'n zeven miljoen euro.

Volgens de commissie zijn de gerechtskosten de laatste jaren
geëxplodeerd. Bij een overschrijding van het budget moet het nodige geld bij andere posten gehaald worden, zoals de begroting voor het personeelsbeleid.

De commissie dringt aan op krachtdadige actie van politiek en gerecht. Kostenbeheersing moet daarbij het hoofddoel zijn.

Zo vraagt ze dat de tarieven voor telefonie en DNA-onderzoeken dringend zouden worden heronderhandeld. Zo blijken de telefonietarieven buiten de diensturen door de operatoren dubbel aangerekend te worden.

Voorts kan het nemen van een DNA-staal volgens de commissie meer dan de helft goedkoper en moet er meer controle komen op de vergoedingen voor tolken, vertalers, experts en gerechtsdeurwaarders.

Lees meer over:

Onze partners