Justitie wil zwaarbeveiligde gevangenis voor risicogedetineerden

16/07/12 om 06:31 - Bijgewerkt om 06:31

Er zijn plannen voor een hoogbeveiligde gevangenis met plaats voor zeer gevaarlijke criminelen die er gedurende langere tijd kunnen verblijven. Zo worden voortdurende overplaatsingen overbodig.

Justitie wil zwaarbeveiligde gevangenis voor risicogedetineerden

© Belga

Op dit moment bestaat zo'n zwaarbeveiligde gevangenis nog niet in België. De gevangenis van Brugge is samen met het penitentiair complex van Lantin de enige gevangenis in ons land met een hoogbeveiligde afdeling voor zeer gevaarlijke criminelen., schrijft De Morgen.

Die afdelingen zijn echter niet bedoeld voor de permanente huisvesting van veroordeelden. In principe leven gedetineerden maximaal zes maanden in de zwaarbeveiligde afdeling. Dat verblijf kan in uitzonderlijke gevallen wel verlengd worden, maar uiteindelijk moet de gevangene op relatief korte termijn weer terugkeren naar een normaal gevangenis-regime.

Daarom bestaan er momenteel plannen om in een aantal gevangenissen nieuwe afdelingen op te richten, waarin gedetineerden wél gedurende een langere periode kunnen verblijven.

"We denken eraan om een bestaande gevangenis om te bouwen tot een hoogbeveiligde gevangenis waarin plaats is voor risicogedetineerden. Hoe dat er concreet zal uitzien en waar die gevangenis precies moet komen, weten we nog niet. Gezien de huidige overbevolking is het ook niet evident om een volledige gevangenis leeg te maken en om te bouwen", zegt Margaux Donckier, woordvoerster van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners