Justitie pakt bedelbendes met kinderen aan

31/10/11 om 07:43 - Bijgewerkt om 07:43

De federale en lokale politie en het gerecht gaan zich buigen over de problematiek van Romabedelaars, in het bijzonder kinderen.

Justitie pakt bedelbendes met kinderen aan

© Belga

De federale en lokale politie en het gerecht gaan zich buigen over de problematiek van Romabedelaars, in het bijzonder kinderen, in ons land. Een werkgroep moet uitzoeken of de minderjarigen worden uitgebuit of het slachtoffer zijn van mensenhandel.

"Na jaren van geruchten over verhandelde kinderen en bedelaartjes in dienst van clans, willen we duidelijkheid. Daarvoor hebben we een werkgroep opgericht", zegt Wim Bontinck, chef van de cel Mensenhandel bij de federale politie, in De Morgen.

Meer dan tien jaar geleden doken de eerste gevallen van uitbuiting door Oost-Europese bedelbendes in ons land op. De werkgroep is op niveau van politie en gerecht de eerste poging tot inzicht in het fenomeen van Romabedelaars.

Vorig jaar besliste het hof van beroep in Gent dat bedelen met je kind niet strafbaar is. "Het is echter wel strafbaar als je kinderen de straat op stuurt om te bedelen", zegt Cédric Visart de Bocarmé, procureur-generaal bij het hof van beroep te Luik en voorzitter van de werkgroep. "Dat hebben we onlangs al eens gezien in België. Maar toen de politie hen in het oog begon te krijgen, verdwenen ze plots. Mogelijk zijn ze naar een ander land gegaan." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners