Justitie kan zorgverleners niet betalen

11/11/12 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

Het ministerie van Justitie kan de zelfstandige zorgverleners in de gevangenissen dit jaar niet meer betalen. Honderden zorgverleners zitten al een half jaar zonder inkomen omdat de regering de uitgaven bevriest..

Justitie kan zorgverleners niet betalen

© Belga

Zowat 300 tandartsen, psychiaters en therapeuten die op zelfstandige basis gezondheidsdiensten in de gevangenissen

Sommige zorgverleners wachten al sinds juli op hun centen. En eerder dit jaar trokken ook al de gerechtstolken en vertalers aan de alarmbel.

"Nu blijkt dat sommige zorgverleners die voor het laatst in juni hun centen zagen, dit jaar geen uitbetaling meer hoeven verwachten. Dankzij Justitie zullen ze dus zes maanden zonder inkomen zitten", aldus Van Vaerenbergh.

Tekort van 3 miljoen euro

Minister Turtelboom erkent dat de facturen sinds juli niet meer betaald zijn, omdat de regering de budgetten bevriest. De minister erkende ook dat er structureel te weinig geld wordt voorzien voor de betalingen aan zorgverleners, vertalers en tolken. Voor dit jaar bedraagt het tekort 3 miljoen euro.

Van Vaerenbergh vreest dat de vele betalingsproblemen op termijn ertoe zullen leiden dat zelfstandigen niet langer voor Justitie willen werken. (Belga/EE)

Onze partners