Justitie heeft 75 miljoen schulden

Het Justitiepaleis van Antwerpen © Regie der Gebouwen

De onbetaalde facturen van het gerecht stapelen zich op. Alles samen staat Justitie voor 75 miljoen in het krijt. Die betalingsachterstand loopt elk jaar sterk op.

“Experts haken af, waardoor de kwaliteit van de strafonderzoeken daalt”, zegt kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) in De Standaard. Het gaat dan om fiscale experts, wapendeskundigen, gerechtspsychiaters, tolken en telecomoperatoren. Zij wachten samen op de betaling van niet minder dan 59,4 miljoen euro aan uitstaande facturen. In strafonderzoeken wordt er zeer vaak op hen een beroep gedaan om bijvoorbeeld DNA-analyses uit te voeren, de telefoongeschiedenis van een verdachte na te gaan of verslagen te maken over de baan van een kogel in een moordzaak.

Achterstand verdubbeld

De helft van die achterstallige facturen sleept het gerecht al mee uit 2012. Maar het is dit jaar niet gelukt om de achterstand in te halen. Integendeel zelfs: hij is verdubbeld. Telt men ook de onbetaalde facturen van dokters en tandartsen voor de verzorging van gevangenen, dan staat Justitie voor 75 miljoen in het krijt. Dat blijkt uit het commentaar van het Rekenhof op het ontwerp van de federale begroting voor volgend jaar. “De administratie van Justitie wijst erop dat ze structureel 20 miljoen euro te weinig krijgt voor de gerechtskosten”, stelt het Rekenhof bovendien vast.

Bom

Volgens Van Hecke zijn die achterstallige betalingen een bom onder de werking van het gerecht. “De ingeschakelde experts die maandenlang op hun geld moeten wachten, haken op termijn af en beslissen om zich te concentreren op hun privépraktijk, bijvoorbeeld als arts. Zo hou je enkel de idealisten en de minder beslagen experts over. En wie overblijft, verzuipt ook nog eens in het werk, waardoor de kwaliteit nog meer achteruitgaat.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content