Justitie bekijkt uitbreiding "bewijs van goed zedelijk gedrag"

13/07/16 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Justitie gaat onderzoeken of het "bewijs van goed zedelijk gedrag" kan uitgebreid worden naar Nederlands model. Dat heeft justitieminister Koen Geens aangekondigd. De Nederlanders nemen er niet alleen effectieve veroordelingen in op, maar ook seponeringen, vervolgingen en opschortingen van straf.

Justitie bekijkt uitbreiding "bewijs van goed zedelijk gedrag"

Koen Geens. © BELGA

De vraag komt van de ngo ECPAT, die wereldwijd strijdt tegen seksuele uitbuiting van kinderen. ECPAT wil dat België het Nederlandse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overneemt. Dat certificaat is vergelijkbaar met het Belgische "bewijs van goed zedelijk gedrag", maar dan veel uitgebreider.

Met een VOG kan iemand aantonen dat hij of zij geschikt is om bepaalde functies uit te oefenen, bijvoorbeeld omgaan met kinderen. Werkgevers, sportclubs of ngo's weten op die manier of een persoon de juiste persoon is voor een bepaalde taak.

In vergelijking met België is een VOG veel uitgebreider. In België staan in het uittreksel uit het strafregister enkel effectieve veroordelingen, terwijl in Nederland ook verdachtmakingen, seponeringen, vervolgingen of opschortingen van straf zijn opgenomen.

Volgens ECPAT is zo'n breed certificaat een belangrijk instrument zijn in de preventie van kindermisbruik, zegt ECPAT. 'Daders zijn vaak recidivisten', argumenteert Ariane Couvreur van ECPAT.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat nu nagaan of het Nederlandse model 'voor België een piste kan zijn.' Hij ziet voor- en nadelen. 'Het biedt meer geruststelling, maar het botst ook met het vermoeden van onschuld', waarschuwt hij. (BELGA/JVL)

Onze partners