Justitie 135 keer veroordeeld voor staking cipiers

© BELGA

Na de cipiersstaking van vorig jaar spanden veel gedetineerden processen aan tegen de Belgische staat. Justitie is al 135 keer veroordeeld, maar blijft procederen en moest nog niet betalen. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van een vraag van parlementsleden Carina Van Cauter (Open Vld) en Sophie De Wit (N-VA).

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is de Belgische staat intussen 135 keer veroordeeld, zowel in kortgedingprocedures als na eenzijdige verzoeken. De dwangsommen die daarmee gemoeid waren, variëren volgens Geens “van 20, 250, 300, 500, 1.000, 2.000 of in één geval 10.000 euro per dag dat het bevel van de rechter niet is nageleefd”.

“In de overgrote meerderheid van de gevallen heeft de Belgische staat een derdenverzet aangetekend en/of is ze in beroep gegaan tegen de beslissing”, aldus Geens. “Een groot deel van de zaken is nog aan de gang en de besluiten zijn nog niet definitief.”

Dankzij zo’n derdenverzet zijn 24 vorderingen ingetrokken en dwangsommen opgeheven, luidt het. In 34 zaken waarin Justitie in beroep is gegaan, zijn de oorspronkelijke bevelen herzien en de bijbehorende dwangsommen opgeheven. Geens moet toegeven dat daarmee nog niet alle problemen van de baan zijn. “In ongeveer 50 procent van de zaken in hoger beroep is nog geen arrest uitgesproken.” Maar als die negatief uitdraaien, kan Justitie nog altijd naar het Hof van Cassatie gaan.

Van Cauter en De Wit vragen Geens nog om eindelijk werk te maken van de “gegarandeerde dienstverlening” voor de volgende cipiersstaking losbarst.

Partner Content