Jury doet uitspraak in proces Kitty Van Nieuwenhuysen

11/04/11 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

In het assisenproces over de moord op politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen heeft de jury een oordeel geveld. Op dit ogenblik komt de jury samen om te beraadslagen over de motivering van de uitspraak.

Jury doet uitspraak in proces Kitty Van Nieuwenhuysen

Dat beraad zal waarschijnlijk een groot deel van de dag in beslag nemen. Ten laatste om 18.00 uur zou de zitting hervatten.

Op dit moment kennen alleen de twaalf juryleden en de drie
beroepsrechters de antwoorden die zijn gegeven op de bijna 300 vragen die werden voorgelegd. Het officiële document waarop die antwoorden staan, zit in een verzegelde envelop en wordt door de politie bewaakt. De griffier van het hof heeft, in de zittingszaal, een kopie genomen van dat document en het is op basis daarvan dat hof en jury nu de motivering van de antwoorden uitschrijven.

Redenen
Sinds België in de zaak-Taxquet veroordeeld is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, moet elk arrest van het assisenhof gemotiveerd zijn. Dat betekent niet dat de jury tot in detail moet aangeven om welke redenen zij een beschuldigde schuldig bevindt of vrijspreekt maar ze moet wel aangeven wat de belangrijkste redenen voor die beslissing zijn.

Na de beraadslaging over de motivering, maakt de jury haar uitspraak over de schuldvraag bekend. Dat gebeurt naar verwachting vanavond. Als de beklaagden schuldig zijn, beraadt de jury zich samen met de voorzitter van het hof van assisen over de strafmaat.

300 vragenDe jury was sinds woensdagnamiddag in beraad om te antwoorden op de bijna 300 vragen die ze had meegekregen na een proces dat bijna zes weken had geduurd. De drie beschuldigden, Noureddine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir moeten zich verantwoorden voor de roofmoord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen, de poging tot doodslag op haar collega Peter Van Stalle en een gewelddadige diefstal waarbij Ismaël Saccoor zwaargewond raakte, op 4 december 2007 in Lot. Daarnaast staan ze ook terecht voor de gewelddadige diefstal van een Volvo in Thuin, bij Charleroi. Die wagen werd in Lot achtergelaten.

Onschuldig
Het drietal moet zich ook verantwoorden voor een overval op een koppel in Roux, eveneens nabij Charleroi, en voor bendevorming. Noureddine Cheikhni heeft bekend dat hij de overval in Roux heeft gepleegd en dat hij de Volvo heeft geheeld maar ontkent alle andere feiten. Kurum en Iasir pleiten over de hele lijn onschuldig. (Belga/EE)

Onze partners