Jozef De Witte: 'Regularisaties waren vergissing'

31/03/12 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Jozef De Witte van het Centrum voor Racismebestrijding noemt de regularisatiecampagnes van de voorbije jaren 'wellicht een vergissing'. 'Hongerstakers zijn de ultieme consequenties van het beleid'

Jozef De Witte: 'Regularisaties waren vergissing'

© Belga

"De regularisatiecampagnes van de voorbije jaren waren wellicht een vergissing", zo zegt Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding zaterdag in een interview met De Standaard. "Als mensen weten dat ze papieren krijgen als ze maar lang genoeg volhouden, dan proberen ze op alle mogelijke manieren tijd te winnen. En dan zijn hongerstakingen de ultieme consequentie."

"Men oogst vandaag wat men gezaaid heeft", zo luidt het nog in het interview. "Beter is om meteen te regulariseren als dat om humanitaire redenen nodig is, en niet te wachten op een campagne." De Witte is ook formeel over het migratiebeleid van de afgelopen decennia. "De integratie is mislukt", zegt hij. "Hoe ontstaat extremisme? Ook door hopeloosheid. We zitten vandaag duidelijk in de confrontatiefase. Maar het debat is feller dan twintig jaar geleden en dat is goed."

Pamperen

De Witte noemt het focussen op jobs voor allochtonen, om zo extremisme te voorkomen geen gepamper: "Dat vind ik een van de meest misbruikte woorden van de laatste jaren. Hebben wij mensen van vreemde origine gepamperd. Tiens, ik heb nooit lege pamperdozen gezien."

Voorts stelt de directeur van het Centrum zich vragen bij de verstrenging van de wet op gezinshereniging. "Ieder mens heeft recht op een gezinsleven, niet alleen mensen die rijk genoeg zijn."

Kritische tegenstem

De Witte verdedigt zich ook tegen de kritiek die hij de afgelopen tijd te slikken kreeg. Onder meer N-VA-Kamerlid Theo Francken nam hem op de korrel door te stellen dat De Witte geen voeling heeft met de grondstroom in Vlaanderen. Een kritiek die De Witte pareert: "Daarvoor zit ik hier niet. Ik moet waken over grondrechten. De kritische tegenstem zijn, dat is onze rol." (Belga/SD)


Onze partners