Jozef De Witte: ‘Philippe Muyters vertrouwt op sector, maar is taak van Vlaams minister zelf’

Jozef De Witte © Belga

‘De Vlaamse overheid heeft een antidiscriminatiewetgeving goedgekeurd’, zegt directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Jozef De Witte. ‘Het is toch maar normaal dat een Vlaams minister erop toeziet dat die wetgeving wordt nageleefd? Toch ‘vertrouwt’ Philippe Muyters ‘op de sector zelf’.’

“Het is de taak van de Vlaamse overheid om erop toe te zien dat de onwettigheid wordt bestraft”, zegt Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum in een reactie op het onderzoek van het Minderhedenforum over de discriminatie bij vragen om niet-allochtone poetshulp bij dienstenchequebedrijven.

Antidiscriminatiewetgeving

“De Vlaamse overheid heeft in 2008 een antidiscriminatiewetgeving goedgekeurd”, zegt De Witte. “Het is toch niet meer dan normaal dat een Vlaams minister erop toeziet dat die wetgeving wordt nageleefd? Nu lees ik op de website van De Standaard dat Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) ‘vertrouwt op de sector zelf’ en niet gewonnen is voor ‘mystery callings’ vanuit de overheid. Dat is merkwaardig. Want vanuit dezelfde logica gaat onze overheid wél na, of er geen alcohol of lottobiljetten aan minderjarigen worden verkocht: daarvoor zet ze minderjarige testpersonen in. Is dat dan ook een vorm van provocatie?”

Volgens De Witte zijn gevallen van discriminatie typisch voor dit soort dienstverlening. “Er is een partij die een aanvraag voor een werknemer doet, een bedrijf dat werknemers in dienst heeft en ze stuurt naar de klant, en er is de werknemer zelf. Dat geldt bij poetshulpen, maar ook bij taxibedrijven en bij het verhuren van vastgoed. Telkens zit er een makelaar of broker tussen die zegt te moeten voldoen aan vragen van klanten om die klanten niet te verliezen – en die daarom ingaat op hun discriminerende vragen”, stelt De Witte vast.

Exclusief Vlaamse bevoegdheid

“Bovendien komt die vorm van discriminatie alleen maar tot uiting op het moment dat er een onderzoek als dat van het Minderhedenforum gebeurt. Een poetsvrouw van vreemde origine wéét namelijk niet dat ze gediscrimineerd wordt – en als je niet weet dat je gediscrimineerd wordt, kan je het ook niet melden.”

“De dienstencheques zijn vanaf 1 april 2015 een exclusief Vlaamse bevoegdheid”, besluit De Witte. “De Vlaamse overheid moet dan maar eens tonen dat het haar menens is met de strijd tegen discriminatie door het respect voor de antidiscriminatiewetgeving op te nemen als erkenningsvoorwaarde voor dienstenchequebedrijven. En door het handhavingsbeleid te moderniseren.”

‘Sterk ontgoocheld’

Ook het Minderhedenforum heeft gereageerd op de uitlatingen van minister Muyters. De organisatie zegt “sterk ontgoocheld” te zijn over het antwoord van Vlaams minister van Werk op haar onderzoek. Daaruit blijkt dat twee op de drie bedrijven in de dienstenchequesector discrimineren.

“De minister beperkt zich tot het veroordelen van discriminatie en roept op ’tot engagementen om discriminatie uit te roeien’. Over échte bijkomende inspanningen om discriminatie aan te pakken, rept hij met geen woord”, zegt het Minderhedenforum. Het Minderhedenforum tilt er zwaar aan dat de minister blijft vertrouwen in “zelfregulering van de sector” om discriminatie aan te pakken. “Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt. De handhaving van de antidiscriminatiewetgeving is een essentiële overheidstaak die je niet zomaar kan delegeren aan de sector. We verwachten een echt handhavingsbeleid en bijkomende inspanningen van de minister, niet alleen morele veroordelingen”, vervolgt het Minderhedenforum in een persmededeling. Toch zal het Minderhedenforum ingaan op de uitnodiging van de minister tot overleg met alle betrokken partijen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content