Jozef De Kesel volgt Roger Vangheluwe op

25/06/10 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

De Kesel wordt de nieuwe bisschop van Brugge en volgt daarmee Roger Vangheluwe op. Aartsbisschop Léonard betreurt de huiszoeking bij de commissie-Adriaenssens.

Jozef De Kesel wordt de nieuwe bisschop van Brugge. Dat heeft aartsbisschop André Léonard vrijdagmiddag bekendgemaakt. Léonard betreurt de huiszoeking bij de commissie-Adriaenssens.

De Kesel (63) wordt de opvolger van Roger Vangheluwe, die in april ontslag nam nadat bekendraakte dat hij zich jaren had schuldig gemaakt aan pedofilie.

De Kesel werd tot priester gewijd in 1972. Binnen de kerkelijke organisatie werd hij eerst vicaris in het bisdom Gent en daarna vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Eind 2007 werd zijn naam genoemd als één van de mogelijke opvolgers van kardinaal Danneels. In maart 2010 werd De Kesel benoemd werd tot hulpbisschop van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

Léonard betreurt huiszoeking

In de marge van de persconferentie waarop hij De Kesel voorstelde, betreurde Léonard de huiszoeking bij de commissie-Adriaenssens en het openbreken van een graf in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal.

Léonard erkent dat het gerecht zijn werk heeft gedaan en zegt dat hij dat werk respecteert, maar het openbreken van een graf noemde hij overdreven. 'Dat is eerder iets voor in de Da Vinci Code'.

De aartsbisschop betreurt ook de huiszoeking bij de commissie die seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzoekt. Hij vreest dat de werking van de commissie in het gedrang komt.

Dat de Belgische bisschoppen tijdens de actie van het gerecht donderdag urenlang hebben vastgezeten in het Mechels bisschoppelijk paleis vindt Léonard ook een spijtige zaak.

Onze partners