Journalistenvereniging: ‘Relatie Meeuws-Homans is relevant feit’

Tom Meeuws © Belga

De Vlaamse Vereniging van Journalisten vindt niet dat Knack zijn boekje te buiten is gegaan met het artikel over de politieke gevolgen van de stukgelopen relatie tussen Tom Meeuws (SP.A) en Liesbeth Homans (N-VA). N-VA-voorzitter Bart De Wever ontkent intussen dat Meeuws het slachtoffer is van een politieke afrekening.

Knack publiceerde donderdag een artikel onder de titel ‘Waarom de N-VA Tom Meeuws ‘kapot’ wil’. Het weekblad verwees daarin naar de relatie tussen Liesbeth Homans en Tom Meeuws, die liep van half 2013 tot 2015, en ziet een link met de aanvallen op de Antwerpse SP.A’er, die na onafhankelijke kandidaat Jinnih Beels de tweede plaatst bekleedt op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten is van oordeel dat Knack daarmee zijn boekje niet te buiten is gegaan.

Volgens nationaal secretaris Pol Deltour is de zaak Meeuws-Homans op zich een relevant feit en heeft de pers dan ook het recht over de stukgelopen affaire te berichten, zij het in het gepaste kader en met voldoende terughoudendheid, zo zei hij aan persagentschap Belga.

Omdat de kwestie zowel betrekking heeft op het privé-leven als op de openbaarheid – ‘de SP.A speelt de afgesprongen relatie politiek uit’ – is verslaggeving erover wel ‘kantje-boordje’, zei Deltour. Binnen de journalistieke wereld ‘zijn dan ook pro’s en contra’s te vinden’.

Volgens Deltour staat overigens niets mevrouw Homans in de weg om, uitgaande van een inbreuk op haar privacy, naar de Raad voor de Journalistiek te stappen. Dat geldt ook voor de N-VA als partij.

‘Trieste zaak’

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft intussen gereageerd. Hij ontkent dat Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws het slachtoffer is van een politieke afrekening door N-VA. Het door Knack gelegde verband met de stukgelopen relatie noemt hij ‘shockerend’ en ‘een trieste zaak’.

De Wever betreurt het ‘niveau onder de gordel’ waar de saga rond Meeuws intussen is beland en wil daar naar eigen zeggen niet aan meedoen. ‘Ik ga ook geen commentaar geven op het privéleven van mensen’, zegt hij.

De gerechtelijke procedure tegen Meeuws is volgens De Wever in ieder geval geen initiatief van hemzelf. ‘Als men denkt dat ik tot zulke tactieken in staat ben, het aanstellen van een onderzoeksrechter en dergelijke, gelooft men echt in fantasieën’, stelt hij.

De Wever zegt ‘vooral een tegenstander die zichzelf in nesten werkt’ te zien.

Partner Content