José Van Dam zingt Belgisch EU-voorzitterschap in

02/07/10 om 19:58 - Bijgewerkt om 19:58

De operazanger heeft een concert gegeven op het domein van het paleis van Laken. Zaterdag was er 'België danst'.

Het concert'José Van Dam & Friends' heeft vrijdagavond het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie op gang getrokken. Zaterdagavond is er 'België danst'. In de Europese wijk van Brussel staan daarna nog een reeks concerten op de agenda.

Het kasteel van Laken zette vrijdagavond de deuren van de tuinen open voor een concert van de Belgische bas-bariton José van Dam. Dat gebeurde in aanwezigheid van de koninklijke familie, hoge Europese vertegenwoordigers, leden van de federale regering en een drieduizendtal andere genodigden.

Operazanger Van Dam werd tijdens het concert begeleid door het
Symfonieorkest en het Koor van de Munt onder leiding van Patrick Davin.

De bas-bariton trad op samen met vrienden, oud-studenten en twee rijzende zangtalenten, een Spaanse sopraan en een Hongaarse tenor. Zij legden de link naar de voorganger en de opvolger van België als EU-voorzitter. Het concert werd rechtstreeks door de VRT uitgezonden.

'België danst voor Europa'

Op zaterdag 3 juli werd ook het grote publiek betrokken bij het Europees voorzitterschap. Voor 'België danst voor Europa' leerden professionele dansers het publiek een dans aan op de tonen van het liedje 'Brussel hier' van Jaune Toujours.

Het evenement ging door in twaalf Belgische steden: Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Doornik, Eupen, Gent, Hasselt, Leuven, Louvain-la-Neuve, Luik en Oostende. Het dansevenement was gratis en ook live op de VRT te bekijken.

'I love EU'

Nog op 3 juli was er 's avonds het concert 'I love EU' op de esplanade van het Europees Parlement en het Luxemburgplein. Artiesten die optraden waren onder meer Toots Thielemans, Daan, Jasper Steverlinck, Sandra Kim en Brian Molko van Placebo.

De avond werd afgesloten met vuurwerk en een afterparty. Ook dat evenement werd rechtstreeks uitgezonden op de VRT.

Onze partners