José Happart (PS): 'Waarom wachten tot 2014?'

03/04/13 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

De Waalse regionalist José Happart herhaalt zijn oproep om meteen de onderhandelingen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel op te starten over de toekomst van België.

José Happart (PS): 'Waarom wachten tot 2014?'

© Franky Verdickt

"Waarom wachten tot 2014? De begroting is er. Europa moet de begrotingskwesties opvolgen, niet de staten. We zijn stap voor stap op weg, we onderhandelen met z'n drieën. Ik geloof oprecht dat we voor de toekomst met drie gelijkwaardige partners moeten onderhandelen. We moeten de twisten die geen betekenis hebben, vergeten." Dat zei José Happart (PS) in Terzake op de VRT.

Zoals eerder in Knack roept Happart op meteen de onderhandelingen op te starten over waar België naartoe moet. Happart ziet geen heil in onafhankelijke staten. Het Europese kader maakt dat overbodig: "Er is geen plaats voor staten in Europa. Om een Europese staat te maken moet je immers al die staten opheffen. Frankrijk, Duitsland, België, ... moeten verdwijnen en zichzelf geleidelijk aansluiten bij de staat Europa. Onze kinderen, in Vlaanderen, Brussel én Wallonië, hebben Europa nodig, waarin we economisch zullen opgaan. Er is geen tussenoplossing. De bedoeling is om op termijn tot een Europese staat te komen, die weerstand kan bieden aan grote staten als Noord-Amerika, China, India... Wallonië moet met Vlaanderen en Brussel samenwerken, net zoals met de andere regio's in Europa."

Happart: 'Waalse partijen moeten een discussie eisen met àlle Vlaamse partijen'

Happart vindt dat alle partijen uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel aan tafel moeten gaan zitten: "De Waalse partijen moeten een discussie eisen met àlle Vlaamse partijen - niet alleen met Bart De Wever, maar ook met hem. Niet met het Vlaams Blok, want dat vind ik geen normale partij. Alle andere zijn onze toekomstige partners in een drieledig België in Europa."

De communautaire oudstrijder vindt de N-VA "duidelijk in haar voorstellen". Dat spreekt in hun voordeel, vindt hij. "Geert Bourgeois vertegenwoordigt volgens mij de N-VA niet. Maar als Bart De Wever zegt dat Vlaanderen autonomie moet krijgen, dat de Belgischer staat moet evolueren, dan zeg ik: we gaan in de richting van een Europese staat en dan ben ik een partner van Vlaanderen, Brussel, ..."

Happart: 'Tegen een Brussel beheerd door Vlaanderen en Wallonië zeg ik stop'

Een verschil tussen hem en de N-VA en de meeste Vlaamse politieke partijen, is de visie op Brussel. "Brussel is een gewest voor mij, een volwaardig gewest. Het verschil is de Vlaamse eis naar een België met twee gemeenschappen, om geen rekening met Brussel te moeten houden. De strijd die André Renard, de laatste grote Waalse figuur, voerde, is de oprichting van een staat met drie gewesten. Ik denk dat het niet leefbaar zal zijn voor de Duitstaligen om autonoom te zijn."

Happart kwam terug op de uitspraken van Geert Bourgeois in De Standaard. "Bourgeois wil separatisme en miskent Brussel. Hij wil dat Brussel beheerd wordt door Vlaanderen en Wallonië. Dan zeg ik: stop. Als hij dat op tafel legt, dan verlaten we onmiddellijk de onderhandelingstafel.


Onze partners