Joris Vandenbroucke (sp.a) pikt kritiek Ben Weyts niet

26/01/16 om 17:52 - Bijgewerkt om 17:52

Joris Vandenbroucke, de fractieleider van de sp.a in het Vlaams parlement, pikt het "verwijt" van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) niet dat het onjuist is dat het budget van De Lijn met 112,5 miljoen euro daalt.

Joris Vandenbroucke (sp.a) pikt kritiek Ben Weyts niet

Joris Vandenbroucke (SP.A) © BELGA

Na de aankondiging dat Vlaanderen het komende anderhalf jaar 140 miljoen euro extra in wegen en openbaar vervoer investeert, zijn Weyts en Vandenbroucke in een welles-nietesspelletje beland.

Vandenbroucke noemde Weyts' "goednieuwsshow misleidend" en beweerde dat het budget van De Lijn met 112,5 miljoen euro krimpt. Weyts reageerde daarop met de boodschap dat Vandenbrouckes cijfers niet kloppen. "Wat daalt, is de belastingdotatie aan De Lijn, weze het met 61 miljoen. En dat is een prima zaak."

'Zwart op wit: besparingen geschat op 115 miljoen euro'

In een nieuwe reactie zegt Vandenbroucke het niet te pikken dat de minister hem verwijt foute cijfers te hanteren. Met een screenshot van een document dat De Lijn in november 2014 opstelde, tracht hij "zwart op wit" aan te tonen dat de totale besparing tijdens deze legislatuur 115 miljoen euro bedraagt. Het verschil met de voornoemde 112,5 miljoen zit in de iets hogere inkomsten.

"In januari 2015 hebben wij in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement met de minister en met directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot gedebatteerd over het besparingsplan voor De Lijn", zegt Vandenbroucke.

"In documenten van De Lijn staat zwart op wit dat de totale besparing tijdens deze legislatuur geschat wordt op 115 miljoen euro. Naast de inhouding van 61 miljoen euro op de werkingsmiddelen, heeft de Vlaamse regering immers ook beslist om kostenstijgingen, zoals de vergrijzing van het personeel en de ingebruikname van nieuwe tramlijnen, niet meer te vergoeden. Het gaat om ruim 50 miljoen euro. Dat bevestigde de directeur-generaal." (Belga/NSK)

Onze partners