Joods protest tegen uitzending Pappenheimers

06/12/10 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Het joodse 'Collectif Dialogue & Partage' stoort zich aan de vraagstelling over de joden.

Het joodse 'Collectif Dialogue & Partage' hekelt de uitzending van De Pappenheimers op de VRT waarin een vraag werd gesteld over de joden. De organisatie spreekt van een wansmakelijk spektakel.

Tijdens een vorige uitzending van de populaire televisie-quiz op Eén werd Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans gevraagd wie volgens Voltaire het meest verwerpelijke volk ooit was, de Joden, Turken of Vlamingen. Peumans antwoordde de Turken, terwijl het juiste antwoord de Joden was.

In een mededeling hekelt Maurice Einhorn van 'het Collectif Dialogue & Partage' dat de vraag totaal misplaatst was: 'Over welk volk schreef Voltaire in zijn Dictionnaire philosophique: met spijt spreek ik over dit volk. Dit volk is het meest verwerpelijke dat ooit de aarde heeft bevuild?'.

'Alsof de vraag stellen nog niet genoeg was, volgde er algemene hilariteit in de studio toen Jan Peumans 'de Turken' antwoordde, goed wetende dat het juiste antwoord 'de Joden' moest zijn'. Peumans motiveerde zijn antwoord door te wijzen op de 'overgevoeligheid van de Joden' in dat verband, aldus Einhorn.

Even wansmakelijk noemt hij de houding van quizmaster Tom Lenaerts, het gelach na zijn suggestie om die vraag te 'elimineren' en de opmerking 'dat je toch moeilijk Joden in één zin kunt vernoemen samen met het woord liquideren', aldus Einhorn, die erop wijst dat dat laatste op nog luider gelach werd onthaald.

'Dat is het beeld van de officiële omroep VRT waarbij elke commentaar van onze kant alleen maar onbeduidend kan lijken', aldus het Collectif Dialogue & Partage.

'De vaststelling dat dit misselijke spektakel geen enkel politiek commentaar uitlokte (behalve een diplomatiek incident met Turkije) geeft mij de indruk dat we stilaan in een sfeer terechtkomen die gelijkenissen vertoont met het Duitsland van het begin van de jaren 30', aldus Einhorn.

Onze partners