Jongetje van 10 sterft door wurgspel

25/06/12 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

In Mechelen is een jongetje van 10 om het leven gekomen na een wurgspel. Het zou in Vlaanderen het eerste slachtoffer zijn dat op deze manier om het leven komt.

Een 10-jarige jongen is in Mechelen gestorven, nadat een zogenaamd 'wurgspel' bij hem thuis dramatisch afliep. Dat staat in meerdere kranten. Volgens experts zou de jongen het eerste dodelijke slachtoffer in Vlaanderen kunnen zijn van deze levensgevaarlijke rage. Ze roepen op tot preventie.

Zuurstofkamer

De jongen werd in kritieke toestand aangetroffen door één van zijn ouders. Eerder op de avond had hij zich teruggetrokken op zijn kamer. Zijn ouders namen een kijkje, omdat hij lang wegbleef. Ze troffen hem bewusteloos aan, met een koord nog om de hals.

Een MUG bracht de jongen nog naar het Universitair Ziekenhuis in Edegem, waar de dokters hem in een zuurstofkamer onderbrachten. Ondanks alle inspanningen van de dokters zou de jongen 's anderendaags toch overlijden.

Hallucinaties

Bij het wurgspel of 'le jeu du foulard' knijpen de kinderen zichzelf de keel dicht met een sjaal of broeksriem, waardoor hun hersenen geen zuurstof meer krijgen. Het zorgt voor hallucinaties en een roes. Als de knoop niet tijdig gelost wordt, kent het spel een fatale afloop.

'Het fenomeen roept nog altijd taboes op,' zegt Françoise Cochet, woordvoerser van Apeas, een Franse vereniging van slachtoffers in Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen. 'Het wordt vaak geklasseerd als een ongeval of zelfmoord. Kinderen leren het fenomeen kennen op de speelplaats.'

In 2009 vielen in het Franstalige landsgedeelte tien doden door 'le jeu du foulard'. Sindsdien loopt in Franstalige scholen een preventiecampagne. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners