Jongerenzender nog niet van de baan

12/07/11 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

'De VRT laat jongeren te veel in de kou staan', vinden een paar honderd jongeren, die op Facebook tot actie oproepen.

Jongerenzender nog niet van de baan

© Belga

'De VRT laat jongeren te veel in de kou staan', vinden een paar honderd jongeren, die op Facebook tot actie oproepen.

In het kader van de onderhandelingen rond een nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT kondigde minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) de komst aan van een derde kanaal. Canvas en Ketnet zouden gesplitst worden. Ketnet zou dan tot in de vooravond voor de kleintjes uitzenden, en daarna zouden de tieners aan hun trekken komen.

De Vlaamse regering vond dat Lieten voor haar beurt gesproken had, en minister-president Kris Peeters (CD&V) floot haar terug. Het idee van een jongerenzender zou 'onderzocht' worden. Vooruitlopen op de resultaten was uit den boze.

Maar minister Lieten houdt blijkbaar voet bij stuk. 'Dit gaat zeker lukken', zei ze onlangs in een interview met het jongerenpersagentschap Stampmedia. 'Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit jongerenkanaal er zal komen. Ik zal iedereen ervan overtuigen dat dit de beste keuze is.'

Ondertussen heeft ze de VRT de opdracht gegeven om te onderzoeken op welke manier een derde kanaal haalbaar is. Volgens Lieten zou het interessant zijn om samen te werken met jongerenorganisaties als Stampmedia of Villanella, zodat jongeren zelf input kunnen leveren. 'De VRT ziet dat in elk geval zitten', vertrouwde Lieten Stampmedia toe.

Budgettaire ruimte of niet, volgens Jeroen Lemaitre (24), tweedejaarsstudent communicatiemanagement aan de Lessius Hogeschool in Mechelen, hebben jongeren recht op een eigen zender. 'Ik heb altijd opgekeken naar de Nederlandse jongerenzender BNN. Zij maken echt grensverleggende televisie. Tot mijn grote spijt is er in ons land geen Vlaamse evenknie.' Het is volgens Lemaitre dan ook de hoogste tijd dat de jongeren van zich laten horen. Hij creëerde onder de naam 'VRT, geef ons een derde jongerenzender' een Facebookgroep. Lemaitre: 'Het medialandschap in Vlaanderen is al jaren vastgeroest en traditioneel. Met een nieuwe jongerenzender kunnen we nieuwe televisie maken, tonen waartoe jongeren in staat zijn, grenzen verleggen en nieuwe dingen uitproberen. De VRT laat jongeren op dit moment te veel in de kou staan.' Om zijn woorden kracht bij te zetten roept hij via Facebook op om op 16 juli actie te voeren aan de VRT-toren. De groep heeft intussen 500 'vrienden'.

Namens de VRT zal Jan Hautekiet (directie marktstrategie) de jongeren ontvangen. 'Wij zijn volop aan het nadenken over hoe we met ons aanbod de jongeren nog beter kunnen bereiken. We zijn bereid te luisteren naar hun behoeften, hun vragen en bedenkingen. Maar over programmering moet in alle sereniteit kunnen nagedacht worden, niet onder druk van een actie.' (IP)

Lees meer over:

Onze partners