Jongerenvoorzitters meerderheid kraken nieuwe GAS-boetes af

© Belga
Simon Demeulemeester

De jongerenvoorzitters van vier van de zes regeringspartijen boren de nieuwe GAS-wetgeving van hun regering radicaal de grond in. ‘Alle Kamerleden die voor deze wet stemmen, moeten zich bewust zijn van de zware verantwoordelijkheid die ze dragen’

De jongerenvoorzitters van vier van de zes regeringspartijen boren de nieuwe GAS-wetgeving van hun regering radicaal de grond in. “Alle Kamerleden die voor deze wet stemmen, moeten zich bewust zijn van de zware verantwoordelijkheid die ze dragen”, waarschuwen vier van de zes jongerenafdelingen van de meerderheidspartijen uit Di Rupo I in een opiniestuk in De Morgen.

Vandaag keurt het federaal parlement in principe de uitbreiding van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) goed. Het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) verlaagt de leeftijdsgrens voor GAS-boetes van 16 naar 14 jaar en verhoogt de boetes. De maximumboete zal in de toekomst 350 euro bedragen voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen.

‘Misbaksel van een wetgeving’

De GAS-historie zit de voorzitters van JONGCD&V, Animo (de jongerenbeweging van SP.A), Jong VLD en de Mouvement des Jeunes Socialistes (PS-jongeren) erg hoog. “Wat eens een gouden middel leek om een slabakkende justitie te helpen, wordt een misbaksel van een wetgeving waarvan het maar zeer de vraag is waar de grenzen liggen”, openen ze. “Volgens ons is GAS een symptoom geworden van een verzuurde maatschappij, waarin verdraagzaamheid tegenover elkaar en tegenover jong zijn in het bijzonder verder af lijkt dan ooit.”

De voorzitters pleiten onder meer voor een wet met meer aandacht voor preventie, voor meer doelgerichte waarschuwingen en voor een nationaal register dat alle vormen van overlast samenbrengt. Op die manier zouden burgemeesters hun reglementen met elkaar kunnen vergelijken en zou er werk gemaakt kunnen worden van een meer gecoördineerde visie.

De jongerenbewegingen sluiten daarbij aan bij het massale protest tegen de GAS-boetes. Een consortium van 231 organisaties kant zich scherp tegen ‘het verlaten van de scheiding der machten’. Daare (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content