Jongeren uiten ongenoegen over GAS-boetes

© Belga
Ann Peuteman

Precies een maand nadat de uitbreiding van de GAS-wetgeving is goedgekeurd, hebben enkele honderden malcontente jongeren tegengas gegeven in Brussel.

Het begon met een paar tieners die op Facebook fulmineerden tegen de verlaging van de minimumleeftijd waarop je een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) kunt krijgen. Al snel konden ze op de sympathie van een paar duizend generatiegenoten rekenen en ondertussen ook die van middenveldorganisaties, die zich eerder al tegen de uitbreiding van het GAS-systeem hadden verzet. Verschillende van die verenigingen, zoals ABVV-jongeren en de katholieke jeugdbeweging KSJ-KSA-VKSJ, steunden ook de betoging van misnoegde jongeren die aan het Brusselse Centraal Station plaatsvond.

‘Wat die jongeren zeggen is niet exact hetzelfde als was wij met de Vlaamse Jeugdraad hebben uitgewerkt’, zegt Toon Fonteyne, woordvoerder van KSJ-KSA-VKSJ. ‘Maar het gaat om nuanceverschillen en het belangrijkste is dat we hun verontwaardiging delen. Ook wij vinden niet dat overlastproblemen in onze samenleving met boetes moeten worden opgelost. Zeker niet als het om jongeren gaat. Bovendien weten we ondertussen uit al die vaak lachwekkende verhalen in de media dat de GAS-wetgeving tot excessen kan leiden. Maar toch wordt die nu dus uitgebreid zonder dat er ooit een evaluatie is geweest.’

Ook praktisch zou het uitdelen van boetes aan balorige tieners volgens hem wel eens voor grote problemen kunnen zorgen. Vooral dan omdat die niet meer zullen weten wat nog in welke gemeente mag. ‘Dat zal ook moeilijk worden voor jeugdbewegingen’, zegt Fonteyne. ‘Telkens als we een voettocht door verschillende gemeenten organiseren of ergens op kamp gaan, zullen we het plaatselijke GAS-reglement uitgebreid moeten analyseren. Dat hou je toch niet voor mogelijk?’

De katholieke jeugdbeweging riep haar leden op om aan de manifestatie mee te doen maar mobiliseerde, net zoals de andere middenveldorganisaties, niet massaal. ‘De wetgeving is al gestemd’, zegt Toon Fonteyne. ‘We hebben van bij het begin gevraagd om door de wetgever gehoord te worden maar die kans hebben we nooit gekregen. Het enige wat we nu nog met zo’n manifestatie kunnen bereiken, is ons ongenoegen laten blijken.

Een nieuwe betoging is gepland op 26 oktober. (AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content