Jongeren promoten Brussel als studentenstad

Brussel is met 75.000 studenten de grootste studentenstad van ons land, al is er in Vlaanderen bijna niemand die dat weet. Daarom gaan Nederlandstalige en Franstalige studentenverenigingen samenwerken om onze hoofdstad te promoten. Dinsdagavond ondertekenen ze in het Brusselse stadhuis het charter ‘Brussel 2.0: a new deal’, waarin ze heel wat pijnpunten aanklagen.

Tom Demeyer studeert aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en is voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten. Volgens hem heeft Brussel vier grote tekorten.

Huisvesting
“Het eerste en het grootste probleem in Brussel is huisvesting”, verklaart Demeyer. “Er is een grote nood aan nieuwe koten. De Franstalige universiteit ULB alleen al vraagt om duizend nieuwe kamers voor studenten. Omdat we een grote stad zijn is het begrijpelijk dat huisvesting hier iets duurder is, maar we hebben echt nood aan betaalbare koten van goede kwaliteit. Die zijn er nu veel te weinig.”

Politiek
“Een tweede probleem is de ingewikkelde structuur van Brussel: de gemeenschappen, de gewesten, de gemeenten en de stad zelf, allemaal hebben ze hun bevoegdheden. De VUB is daar een goed voorbeeld van: die ligt op de grens met drie verschillende gemeenten. In Leuven is het de burgemeester die studentenoverleg pleegt, maar met wie moeten wij gaan praten? Wij pleiten voor een minister in het Brussels gewest die bevoegd is voor studentenzaken, zodat we één aanspreekpunt hebben. Het zou ook logisch zijn als dit aanspreekpunt de gemeenschappen betrekt in zijn beleid. Nu betaalt een Vlaamse student in Brussel een ander tarief voor zijn metroabonnement dan een Waalse student. Dat vinden wij belachelijk. Brussel is één stad en heeft nood aan een eenvormig beleid.”

Lokaal bestuur “Ten derde, moet de stad zelf ook aanvaarden dat ze een studentenstad is, en de voordelen daarvan inzien. Brussel is zo’n grote stad, met Europese instellingen, hoofdvestigingen van bedrijven, … Er wordt vaak vergeten dat hier ook veel mensen studeren. Dat heeft trouwens ook voordelen voor Brussel. Kijk naar de wijk rond het Bloemenhofplein: sinds de Erasmushogeschool daar een nieuwe campus heeft is de wijk helemaal opgewaardeerd. Hij werd onlangs nog verkozen tot hipste wijk van Brussel, dat zou enkele jaren geleden ondenkbaar zijn geweest.”

Eilandvorming

“Tot slot moeten we eilandvorming binnen de hoofdstad voorkomen. Veel grote campussen bevinden zich niet in het centrum en zijn een eigen wereld op zich. We moeten ervoor zorgen dat deze goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zodat alle studenten in Brussel, los van hun taal, universiteit of hogeschool, elkaar makkelijk kunnen ontmoeten.”

Heel wat politici, waaronder minister van Onderwijs Pascal Smet en de burgemeester van Brussel Freddy Thielemans verklaarden al aanwezig te zullen zijn bij de ondertekening. Of ze ook al concrete maatregelen klaar hebben, is nog niet geweten. (NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content