Jongeren bezetten Belgische Frietpleinen

28/03/11 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Dinsdag trekken opnieuw duizenden jongeren op straat om het wereldrecord 'land zonder regering' te vieren.

Op 29 maart breekt België het wereldrecord 'land zonder regering'. Het platform 'Niet in onze Naam Jong', dat eind februari eveneens protestacties organiseerde, roept alle Belgische studenten op om verschillende pleinen te bezetten.

De actie 'Op naar het Frietplein' moet de eenheid en solidariteit van ons land ondersteunen. De initiatiefnemers willen een "symbolische controle nemen over het politieke beleid" door bepaalde pleinen in ons land om te dopen tot 'Frietpleinen'. De jongeren willen een mogelijke scheiding van ons land aan de kaak stellen en formuleren 5 eisen waaronder het behoud van een nationale sociale zekerheid, de oprichting van een federale kieskring en een multiculturele rol voor Brussel.

Waar zijn die frietpleinen?

Acties worden gepland in Antwerpen, Gent, Leuven, Louvain-la-Neuve, Brussel, Luik en Namen.

Antwerpse jongeren deelden mee dat ze de Handschoenmarkt dinsdag een tijd zullen bezetten. Vanaf 17.30 uur zullen allerlei evenementen gepland worden.

Op het Ladeuzeplein in Leuven zullen duizend pakjes friet worden weggegeven en zijn er optredens van onder andere Jaune Toujours.

Op de sociale netwerksite Facebook worden gelijkaardige initiatieven aangekondigd in Brussel, op het Flageyplein in Elsene en in Louvain-la-Neuve op de Place des Wallons. In Gent zal de Kouter worden omgevormd tot 'Frietplein' en in Luik de Place Saint Lambert. Ook in Namen zullen er manifestaties zijn, maar de locatie was maandagnamiddag nog niet bekend.

Wereldrecord Op 17 februari brak ons land al het wereldrecord 'land zonder regeerakkoord' of 'langste onderhandelingen'. Irak was voor België de recordhouder. 249 dagen na de verkiezingen sloot het land een regeerakkoord en 40 dagen later werd een regering gevormd. Dinsdag 29 maart heeft ons land maar liefst 289 nog steeds geen regering noch een regeerakkoord.

Onze partners