Jongen die verdween bij Dienst Vreemdelingenzaken is terecht, parket zoekt oplossing

© belga

De 9-jarige Brahim Bakali, die vrijdag was verdwenen toen hij in registratieprocedure was bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, is veilig en wel teruggevonden.

Dat meldt Child Focus op Twitter.

De niet-begeleide minderjarige, die wellicht al maanden alleen door Europa zwierf, verdween vrijdagmiddag bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Die deed er echter geen aangifte van, tot onvrede van Child Focus. ‘We moeten die kinderen met evenveel zorg behandelen als kinderen van Belgische afkomst’, zei woordvoerder Dirk Depover vrijdag.

Opgepakt

Het Brusselse parket bevestigt dat de jongen afgelopen nacht door een patrouille van de Brusselse lokale politie is aangetroffen op de Brusselse Anspachlaan, in het gezelschap van andere minderjarige jongeren. Er wordt nu nagegaan wat zijn exacte leeftijd is en waar en door wie hij opgevangen moet worden. Het is immers nog niet duidelijk of de jongeman familie in België heeft.

Parketwoordvoerster Ine Van Wymersch: ‘De jongeman gaf eerst een andere naam en zei dat hij 13 jaar oud was maar de politie, die actief naar hem op zoek was en beschikte over een foto, vond de gelijkenis toch duidelijk en nam hem mee. Het bleek ook wel degelijk om de vermiste minderjarige te gaan.’

Brahim Bakali was in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt door de politie omdat hij mogelijk betrokken was bij een diefstal in bende. De politie bracht hem over naar de lokalen van de Dienst Vreemdelingenzaken omdat de jongeman verklaarde dat hij van Marokkaanse nationaliteit was en 9 jaar oud was. Vrijdagmiddag verdween hij uit die lokalen, maar het duurde enkele uren voor zijn verdwijning werd aangegeven.

Volgens het parket heeft de jongeman zelf nog geen verklaring afgelegd en is het niet duidelijk waar hij sinds vrijdag verbleven heeft. Al evenmin is duidelijk of hij slachtoffer is geworden van mensensmokkelaars, of van een ander misdrijf en of hij familie heeft in België. ‘Er was sprake van een broer in Sint-Jans-Molenbeek maar we hebben die man gevonden en dat blijkt geen familie’, aldus de parketwoordvoerster. ‘Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij hier geen familie heeft.’

Het parket laat nu een botscan uitvoeren om na te gaan hoe oud de jongen precies is en onderzoekt door welke diensten hij het best wordt opgevangen. In principe zou de jongeman opnieuw overgedragen worden aan de Dienst Voogdij van de DVZ maar het is nog niet uitgesloten dat hij zou toevertrouwd worden aan de jeugdrechter.

In 2016 verdwenen in ons land 116 niet-begeleide minderjarigen, drie keer zoveel als het jaar daarvoor.

Partner Content