Jongeman die opriep om christenen te doden naar gesloten instelling, vader vrij

© /

De jongeman die in een video wandelend door Verviers opriep om christenen te doden, wordt voor drie maanden geplaatst in een gesloten instelling. Zijn vader, een radicale imam ison, is na zijn arrestatie zondag weer vrijgelaten.

Het parket van Luik bevestigt dat de jeugdrechter heeft beslist dat de jongeman drie maanden in een gesloten instelling wordt geplaatst. Volgens de RTBF zal hij worden overgebracht naar een instelling in Kasteelbrakel (Waals-Brabant).

De jongeman werd zondag voor het eerst opgepakt met zijn vader, de imam van het Luikse Dison Shayh Alami, en zijn moeder in het kader van een Brussels onderzoek. Nadat hij dezelfde dag nog werd vrijgelaten werd hij maandagnamiddag opnieuw opgepakt, nu voor de videoboodschap die werd gefilmd in het centrum van Verviers.

‘Geen gevaar’

Zijn vader is weer op vrije voeten nadat hij zondag bij zijn terugkeer uit vakantie was opgepakt. Dat zegt zijn advocaat Julien Hardy. De politie ging zondag naar het huis van Alami, die met zijn familie was teruggekeerd van vakantie.

‘Mijn cliënt werd opgepakt en snel weer vrijgelaten. Hij betekent geen gevaar voor de maatschappij’, zegt Hardy. ‘De imam betreurt dat sommige politici een angstklimaat creëren rond hem, en daarbij al te dikwijls de waarheid geweld aandoen.’

Volgens zijn advocaat ‘werkt hij perfect samen met de autoriteiten en zou hij positief staan tegenover maatregelen die zijn zoon kunnen helpen’.

Video

Begin deze maand lekte een video uit op een Franse video waarin te zien was hoe de jongeman door Verviers wandelde en in het Arabisch opriep tot moord op alle christenen.

De imam, die de Nederlandse-Marokkaanse nationaliteit heeft, staat bekend om zijn radicale boodschappen. Er loopt een procedure om hem het land uit te zetten. Nadat het filmpje was opgedoken waarin zijn zoon opriep christenen te vermoorden, zei staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) na te zullen gaan of ook de zoon kan worden uitgezet. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content