Jonge vrouwen veroveren de gemeenteraden

21/11/12 om 04:50 - Bijgewerkt om 04:50

De gemeentepolitiek wordt steeds vrouwelijker. In de nieuwe gemeenteraden zitten meer vrouwen en ze zijn gemiddeld jonger dan hun mannelijke collega's.

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen raakten in Vlaanderen net geen 7.500 kandidaten verkozen. Een analyse van de cijfers van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), schrijft De Morgen, leert dat 36 procent van de verkozenen een vrouw is. Dat is 3 procent meer dan in 2006 en liefst 11 procent meer dan in 2000.

Gelijke vertegenwoordiging

De vervrouwelijking zet zich dus door, al blijft het ideaal van een min of meer gelijke vertegenwoordiging ook in de gemeentepolitiek nog erg ver weg.

Gelijke vertegenwoordiging binnen de gemeenteraden was het doel van een aan het begin van deze eeuw ingevoerde wet. Op een kieslijst moeten evenveel vrouwen als mannen staan, en ook het ritssysteem werd verplicht.

Dat systeem gaat echter niet ver genoeg, zegt politicologe Karen Celis (VUB), gespecialiseerd in de politieke vertegenwoordiging van vrouwen en etnische minderheden. "Alleen de bovenste plaatsen op de lijst moeten afwisselend naar een man en een vrouw gaan."

Een stuk jonger

Bovendien wordt politiek door de kiezer nog altijd als een zaak van mannen gezien, stelt Celis. Een analyse van de cijfers legt nog een ander, zeker niet minder opvallend fenomeen bloot. De vrouwen die onze gemeenteraden de komende zes jaar bevolken, zijn gemiddeld een stuk jonger dan de mannen. (Belga/TV)

Onze partners