Jonge ondernemers testen systeem uit tegen fietsendiefstal

03/12/14 om 01:43 - Bijgewerkt om 01:43

Enkele jonge Leuvense ondernemers van de cvba Little Hedwig hebben met de steun van KUL-onderzoekers een gps-tracker ontwikkeld die fietsdiefstallen moet voorkomen. De gps-tracker zal de komende 10 maanden worden uitgetest bij proefpersonen.

Jonge ondernemers testen systeem uit tegen fietsendiefstal

© Belga

Het project waaraan al meer dan twee jaar gewerkt wordt, werd aan de KU Leuven voorgesteld in aanwezigheid van enkele bekende figuren zoals CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans.

De gps-tracker, die de naam Egg 2 meekreeg, is een klein apparaatje dat op de fiets moet worden aangebracht en vanop afstand aangestuurd kan worden door de eigenaar van de fiets. Deze kan vanop zijn smartphone of pc bijvoorbeeld een 'lock-signaal' sturen. Als de 'ge-lockte' fiets verplaatst wordt, betekent dit dat iemand hem gestolen heeft. Op dat ogenblik krijgt de eigenaar een waarschuwende sms, kan zij of hij via Google Maps onmiddellijk zien waar de fiets zich bevindt en komt er ook meteen informatie binnen over het dichtsbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen over de fietsdiefstal. Op de gestolen fiets weerklinkt van dan af ook een alarmsignaal.

Beveiligde zonnebrillen

Aan de ontwikkeling van dit project werkten de afgelopen twee jaar meer dan 50 professoren, doctorandi en studenten mee. Een tiental ingenieurs- en rechtenstudenten werken op dit ogenblik aan een thesis die verband houdt met dit project.

De initiatiefnemers willen het ontwikkelde prototype nu gedurende 10 maanden uittesten. Elke maand zouden daarvoor een 100-tal proefpersonen hun medewerking verlenen. Bedoeling is het product nog kleiner, lichter en goedkoper te maken.

Na fietsen willen de initiatiefnemers ook andere dingen gaan beveiligen zoals jassen, rugzakken en zonnebrillen.

Weesfietsen

Technisch directeur Raphaël Weuts vertelde tijdens de voorstelling dat het idee over deze vorm van fietsbeveiliging drie jaar geleden ontstond toen hij kandideerde voor de job van mobiliteitsverantwoordelijke van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) en nadacht over het grote aantal fietsdiefstallen in Leuven en de storende aanwezigheid van de vele achtergelaten gestolen 'weesfietsen' in de binnenstad.

"Het idee was toen een gps-tracker, die aangepast is voor fietsen, mechanisch moeilijk te saboteren en die in contact stond met de lokale politie", aldus Weuts. De Leuvense politie ondersteunt het project.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners