Jonge chauffeurs mogen geen alcohol meer drinken

15/12/15 om 05:30 - Bijgewerkt om 05:31

Chauffeurs, die nog geen drie jaar hun rijbewijs hebben, zullen geen alcohol meer mogen drinken voor ze achter het stuur kruipen. Minister Galant wil de lat voor beginnende bestuurders vanaf midden volgend jaar op 0,2 promille leggen.

Jonge chauffeurs mogen geen alcohol meer drinken

Jacqueline Galant (MR), minister van Verkeer © BELGA

Het gaat om de eerste aanpassing sinds 1994, schrijven de kranten van Mediahuis. Minister van Justitie Koen Geens van zijn kant wil bedrijfswagens sneller laten afnemen.

Sinds 1994 ligt de alcoholgrens voor alle niet-professionele bestuurders op 0,5 promille, of één tot twee pintjes (de vroegere limiet was 0,8). De 0,2 promille komt overeen met nultolerantie, maar de lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar. "Dan zou je ook mensen moeten beboeten die een spreekwoordelijke kreeftensoep met een vleugje alcohol hebben gegeten", zegt men bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Je zou heelwat likeurpralines moeten eten om de 0,2 promille te bereiken.

Bedrijfsauto's

Met die nultolerantie, die al geldt in Nederland, mikt de overheid logischerwijze vooral op jonge bestuurders. Chauffeurs tussen de 18 en de 25 jaar lopen acht keer meer risico om een ernstig ongeval te hebben. Iemand die ouder is dan 55, heeft 'maar' anderhalve keer meer kans.

Critici zeggen dat in Nederland is gebleken dat de ingreep het aantal ongevallen niet noemenswaardig doet dalen.

Daarnaast, dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws, zouden rechters binnenkort ook bedrijfsauto's kunnen verbeurd verklaren bij zware verkeersover­tredingen. Minister van Justitie Geens wil de wet aanpassen.

Onze partners