Jong Groen: 'Sterretje wordt al snel scheurtje' (video)

31/08/12 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

Jong Groen parodieert de overbekende Carglass-reclame om de risico's van kernenergie bloot te stellen.

Jong Groen: 'Sterretje wordt al snel scheurtje' (video)

© AFP

'Mijn klant ontdekte een sterretje in zijn reactorvat'

In het filmpje is te zien hoe een 'technieker van Carglass' voor de kerncentrale van Doel staat. Hij legt uit dat ze sterretjes die kleiner dan een muntstuk van 2 euro kunnen herstellen "want een sterretje wordt al snel een klein scheurtje."

Bart Dhondt: 'De risico's blijven'

De jongerenafdeling van Groen wil hiermee waarschuwen dat kernenergie risicovol blijft, ondanks alle veiligheidsmaatregelen. Voorzitter Bart Dhondt stelt dat hoewel er nu geen ramp is uitgebroken, er toch altijd gevaar blijft.

"Zelfs als de scheurtjes onschadelijk blijven, dan zijn er nog risico's die je niet kunt elimineren. De regering heeft nu wel de bevolking gesust, maar er gebeurt zowat elke maand wel één of ander kernaccident."

Voorzitter van Jong Groen, Bart Dhondt, legt uit waarom de organisatie voor een YouYubefilmpje kiest. "Zo kunnen we jongeren bereiken. Dat is een nieuw doelpubliek. Het Nucleair Forum heeft veel middelen om iedereen te proberen te overtuigen van het nut van kernenergie. Wij hebben minder middelen, dus kiezen we voor een youtubefilmpje."


Jong Groen: 'Verhoog de nucleaire rente'

Jong Groen pleit dan ook voor maatregelen die bedrijven moeten stimuleren om te investeren in hernieuwbare energie. Dit willen ze doen door de nucleaire rente te verhogen. Zo moet de rente 1,5 miljard opbrengen, in plaats van 500 miljoen nu. "Bovendien willen we verzekeren dat dat opgehaalde bedrag wordt geïnvesteerd in nieuwe onderzoeksprojecten in hernieuwbare energie. Zo willen we een veilig klimaat creëren waarin bedrijven zeker zijn dat investeringen in hernieuwbare energie renderen."

Bart Dhondt erkent evenwel dat er nu niet genoeg hernieuwbare bronnen zijn om een eventuele uitschakeling van Doel 3 en Tihange 2 op te vangen. "Maar we staan een langetermijnsvisie voor. België moet een voorbeeld nemen aan Duitsland, dat zijn kernuitstap uitvoert en investeert in onderzoek naar alternatieve energiebronnen." (LR)

Lees meer over:

Onze partners