John Crombez: ‘Van Overtveldt legt al twee jaar valse begrotingen neer’

John Crombez © Belga

Met de opmerkelijke boodschap op zijn website dat er een systemische fout zit in de raming van de belastinginkomsten, geeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eigenlijk toe dat hij al twee valse begrotingen in het parlement neerlegt. Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez.

‘J’en ai marre’, schreef Johan Van Overtveldt (N-VA) gisteren. Hij pikt het niet langer dat zijn rekenkunde bij elke begrotingsronde weer in twijfel getrokken wordt. ‘Want de cijfers kloppen inderdaad niet. Dat zeg ik nu al twee jaar. Net daarom heb ik wél mijn huiswerk gemaakt.’ Volgens John Crombez (sp.a) brengt de minister zichzelf met die uitspraak in een lastig parket. ‘Eigenlijk zegt hij dat hij al twee jaar valse cijfers aan het parlement voorlegt’, zei de sp.a-voorzitter in het radioprogramma De Ochtend.

Van Overtveldt schrijft dat ook de vorige regering wist dat de inkomsten serieus worden overschat, maar die opmerking pikt Crombez, tussen 2011 en 2014 staatssecretaris voor Fraudebestrijding, niet. ‘Bij de vorige regering was dat niet zo, dat is ook verifieerbaar. De vorige minister van Financiën was Koen Geens (CD&V). Twee van de drie keer zat hij er met zijn raming bijna op. Van Overtveldt zit er gemiddeld een miljard naast. Het probleem is hijzelf”, besluit Crombez.

Van Overtveldt bijt van zich af

De minister is vanzelfsprekend niet opgezet met de kritiek, en ontkent ook met klem de beweringen van Crombez. ‘De begrotingen werden aangepast aan de cijfers die werden opgeleverd en nu is duidelijk gebleken dat in die cijfers systematische fouten zitten.’

Wat John Crombez zegt, is totaal fout, aldus Van Overtveldt. ‘Want wat ik gisteren naar buiten gebracht heb, dat is gebaseerd op een analyse van de FOD Financiën.’ Die analyse dateert van 15 juli. Dat de vorige minister van Financiën, Koen Geens (CD&V), het op het vlak van de raming van de inkomsten beter deed, betwist Van Overtveldt. ‘In 2012-2013 bedroeg de eerste afwijking inzake de prognoses van de inkomsten 2 tot 3 miljard euro. Dat is meer dan we nu hebben.’

Zeggen dat die afwijkingen nieuw zijn is dan ook totaal fout. Van Overtveldt: ‘De analyse van de FOD Financiën die ik gisteren via mijn website publiek gemaakt heb, geeft duidelijk aan dat we hier te maken hebben met een fenomeen dat jaren teruggaat’.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content