John Crombez: 'Geen enkel kind verliest zijn bijslag'

19/06/13 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

Volgens N-VA zetten de maatregelen van staatssecretaris John Crombez (SP.A) tegen fraude met kinderbijslag, wel degelijk de deur open voor het opschorten van de uitbetaling van kindergeld.

Kamerlid Nadia Sminate (N-VA) reageert op de uitspraak van staatssecretaris voor Fraude John Crombez (SP.A). Hij benadrukt dat de nieuwe maatregelen die misbruik bij kinderbijslag moeten beperken, geen enkel kind zijn bijdrage zal kosten. Sminate betwijfelt dit.

Nadia Sminate hekelt dat staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) "plechtig op z'n communiezieltje" belooft dat enkel kinderbijslag zal worden afgenomen van kinderen die niet bestaan of niet meer in ons land wonen.

"Hoewel de tekst van de programmawet ongewijzigd blijft, keurden de Kamerleden van de meerderheid de tekst goed", aldus Sminate.

'Mensen worden onnodig schrik aangejaagd'

Staatssecretaris Crombez is niet opgezet met de kritiek van Sminate. "Het is onaanvaardbaar dat mensen onnodig schrik worden aangejaagd", luidt het. Hij wijst erop dat de criteria op basis waarvan een vermoeden wordt vastgesteld, duidelijk worden geformuleerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kinderen die in het buitenland verblijven.

"Fraudeconstructies moeten worden aangepakt. Als N-VA dat niet ziet zitten, dan is dat hun probleem", aldus de SP.A'er , die opmerkt dat het niet de eerste keer is dat de partij een wetsontwerp probeert af te blokken waarmee fraude wordt aangepakt.

Strijd tegen fraude

Tijdens de vorige begrotingscontrole nam de federale regering maatregelen in de strijd tegen het oneigenlijk bruik met kinderbijslag. De fraude met kinderbijslag wordt geschat op 28 miljoen euro. Staatssecretaris Crombez merkt op dat de regering al anderhalf jaar strijd voert tegen misbruiken met uitkeringen en bijstand. Van meer dan 3.000 niet-Belgen werd op die manier hun onterechte OCMW-bijstand afgenomen, terwijl de RVA meer dan 13.000 onterechte werkloosheidsuitkeringen schrapte. De aanpak van fraude met kinderbijslag past in dat kader.

De maatregelen moeten volgens Crombez enkel het principe handhaven dat, wie niet onderworpen is aan onze sociale zekerheid, geen recht heeft op kinderbijslag. "Het is dan ook onbegrijpelijk en te betreuren dat verschillende parlementsleden zich hiertegen verzetten met manifest onjuiste argumenten", aldus Crombez. Wellicht doelt hij daarmee op Kamerlid Siegfried Bracke (N-VA), die onlangs op zijn weblog naar eigen zeggen "gruwelijke dingen" aan de kaak stelde, "zonder na te gaan wat de amendementen precies inhouden", aldus Crombez. (Belga/AVE)

Onze partners