Johan Vanovertveldt: ‘Hopelijk wordt schrikkeljaar geen verschrikkelijk jaar voor Dexia’

Volgens hoofdredacteur Johan Van Overtveldt kreeg de bankensector en het beleidsniveau een flinke deuk in het vertrouwen door het Dexiadebacle. ‘Een ongezonde vaststelling, want zonder vertrouwen, torpedeer je je beleid’

Het Dexiadossier is een zeer onverkwikkelijk dossier aan het worden, zei hoofdredacteur Johan Van Overtveldt bij de VRT-Radio in het programma Peeters & Pichal. Maar, benadrukte hij, Dexia bank België is duidelijk onderscheiden van de Holding Dexia, waar de problemen zich bevinden.

“Maar in hoofde van de doorsnee burger is de spraakverwarring heel begrijpelijk. In die zin kun je zeggen dat de directie rijkelijk laat is met de naamsverandering, maar zoiets doe je uiteraard niet zomaar. Het publiek moet daar goed over geïnformeerd worden. De mensen van Dexia Bank België moeten onder de nieuwe naam de burger overtuigen van het verschil.”

“Dexia Bank België (DBB) en de Holding hebben juridisch niets te maken met elkaar, wel economisch. DBB is opgericht in oktober 2011, toen de tweede crisis rond Dexia losbarstte. Er zijn enkele afspraken gemaakt die DBB duidelijk isoleerden van de Dexia Holding, de bad bank die 11,6 miljard euro verlies boekte.”

Risico van 40 miljard euro

Een risico is wel dat DBB nog 40 miljard euro tegoed heeft van de Holding, weet Van Overtveldt: “Daarvan is 30 miljard gegarandeerd door waarborgen die tot nader order solide zijn. Dus daar kan nooit echt een probleem zijn om die 30 miljard te laten terugvloeien naar DBB. Er is echter nog 10 miljard die niet gedekt is door waarborgen. Dat is in het kader van wat nu in de Holding gebeurt een risico. Ik zeg niet dat het geld niet terugkomt, maar het is een risico.”

Slechtst denkbare scenario

De gevolgen van het slechtst denkbare scenario, dat DBB die 10 miljard niet krijgt omdat er geen middelen beschikbaar zijn bij de Holding, zijn niet min voor België, én de Belgische belastingbetaler: “Als je aandachtig leest wat ze overeengekomen zijn bij de splitsing, zie je een impliciete garantie van de Belgische overheid, dat zij voor die 10 miljard zal bijspringen. In termen van de financiering van DBB is er dus geen probleem, toch voor wie gelooft in de kredietwaardigheid van de NV België en dat doen we allemaal, ook ik.”

‘Rotzooi’ in de portefeuille

Maar hoe groot is de kans dat het geld dat van de Holding naar de Bank moet komen er niet is? “Op basis van wat we nu weten, is de kans groot dat de verliezen bij de Holding zullen blijven oplopen. Onder meer omdat er nog teveel ‘rotzooi’ in die portefeuille zit. De kans dat de Holding die 10 miljard niet autonoom kan genereren, is reëel.”

Er circuleert een worst case scenario, volgens de VRT, die dat oppikte in De Tijd: België is verantwoordelijk voor 60,5 procent van de 90 miljard vooropgestelde waarborgen, dat wil zeggen: 54,4 miljard euro. Of 5.000 euro per Belg. Klopt dat?

Meer dan 5.000 euro per burger

“Het is nog meer. in 2008 kwam Dexia voor het eerst in de problemen. Er kwam een kapitaalsverhoging van 3 miljard euro van Belgische zijde: federaal, de gewesten, Arco, de Gemeentelijke Holding, enzovoort. Die zijn we kwijt. Er is toen 180 miljard euro garantie gegeven door de overheden België, Frankrijk en Luxemburg. Van die 180 miljard loopt vandaag voor wat betreft België, nog altijd 24 miljard.”

“De 90 miljard waar wij de 60 procent van dragen, komen bovenop die 24 miljard. Dus, in termen van de garanties die België potentieel zal moeten waarmaken ten aanzien van de Holding, praten we over 78 miljard. Dus meer dan 5.000 euro per burger. Dat is de naakte realiteit.”

Italiaanse toestanden

Belangrijke nuance echter, benadrukt Van Overtveldt: “Het zijn garanties. Ook al is het risico er zonder meer, het is niet zeker dat we dat zullen moeten ophoesten.”

“Als het slechtste scenario zich voordoet, dan gaat het om een bedrag van meer dan 20 procent van ons nationaal inkomen. Dan kan het dat België in een ruk minstens op het niveau van Italië komt, misschien zelfs hoger.”

Kwaadheid

Veel mensen halen hun geld weg bij DBB. Niet uit bezorgdheid, zo blijkt uit reacties. Wel uit kwaadheid. “De reacties van kwaadheid begrijp ik perfect. Dit is een slecht gemanaged dossier. Eerst door de Dexiamensen, daarna door onze beleidsverantwoordelijken. Daardoor heeft dat dossier al handenvol geld gekost, en zal het nog meer kosten. Op een moment dat je inleveringen vraagt aan de bevolking. Die verontwaardiging begrijp ik volkomen.”

Verschrikkelijk jaar

“Wat gebeurd is, heeft een heel diepe indruk nagelaten en een deuk gegeven in de geloofwaardigheid van het beleidsniveau. Dat is een ongezonde vaststelling, want zonder geloofwaardigheid torpedeer je je beleid. Die naamsverandering van Dexia had er hoe dan ook al lang moeten komen. Hopelijk wordt het schrikkeljaar geen verschrikkelijk jaar voor Dexia.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content