Johan Vande Lanotte oppert kaasschaafmethode voor begrotingscontrole

20/02/12 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Volgens vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) zullen tijdens de begrotingscontrole begin maart geen grote, nieuwe maatregelen getroffen worden om het tekort terug te dringen tot 2,8% van het bbp.

Johan Vande Lanotte oppert kaasschaafmethode voor begrotingscontrole

© Belga

In het vtm-nieuws opperde hij de kaasschaafmethode, waarbij verschillende "kleinere maatregelen bijeengeplaatst" worden.

De voorbije weken werden al tal van ideeën gelanceerd met het oog op het begrotingsconclaaf dat op 4 maart start. Daar moet mogelijk tot 2,5 miljard euro gevonden worden om de begroting weer op het juiste pad te brengen.

Onhaalbaar

Vande Lanotte liet verstaan dat verschillende van die ideeën onhaalbaar zijn. "Als we plots de btw gaan verhogen, zijn we niet meer concurrentieel. Plots de belasting op de vennootschappen verhogen, gaat ook zomaar niet."

Vande Lanotte rekent dan ook niet op "grote ideeën" om het budget te sluiten. "De begrotingscontrole is meer een kaasschaaf, het is verfijnen, het is kleinere maatregelen bijeenplaatsen", zegt hij. Toch zullen die maatregelen hun impact niet missen op de burger. "We kunnen op dit moment niet zeggen dat mensen het niet gaan voelen", aldus Vande Lanotte. "Ik denk dat het nog pijnlijk kan zijn." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners