Johan Van Overtveldt: ‘Regering Di Rupo gedevalueerd door triomf N-VA’

© Belga

Paul Magnette (PS) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) worden liever burgemeester dan minister te blijven. Wat betekent dat voor de regering Di Rupo? Drie vragen aan Johan Van Overtveldt.

Paul Magnette (PS) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verlaten de federale regering om burgemeester te worden. Is dat een devaluatie van de regering Di Rupo?

Johan Van Overveldt: “Inderdaad, maar de regering van Elio Di Rupo (PS) is vooral gedevalueerd door de triomf van de N-VA, die succesvol de gemeenteraadsverkiezingen een nationale inzet mee gegeven hebben. De drie Vlaamse partijen binnen de federale meerderheid beschikken politiek niet meer over een meerderheid.”

Willen Magnette en Van Quickenborne zich met deze zet voorbereiden op een leidende rol binnen hun partij?

Johan Van Overtveldt: “Dit is inderdaad een klassieke zet. Zeker wat de Open VLD betreft is het vrij duidelijk dat er zaken in beweging gezet worden. Vincent Van Quickenborne verzekert zich als burgemeester van een mandaat van 6 jaar. Van daaruit kan hij werken aan zijn belang binnen de partij.

Ook Magnette gaat weg om nadien met groter aureool te kunnen terugkomen. Binnen de PS gaan zo’n verschuivingen ook gepaard met een felle interne strijd. Bij de Waalse socialisten kan men dat gebekvecht beter uit de media houden.”

Elio Di Rupo reageerde zeer afwijzend op Bart De Wever (N-VA) zijn oproep tot onderhandelingen richting confederalisme. Kan hij dat blijven negeren?
Naar de media toe kan Di Rupo niet anders dan doen alsof hij de oproep van Bart De Wever negeert. De premier is echter slim genoeg om te weten dat als hij zich achter de schermen ook zo opstelt, hij in 2014 sowieso geen meerderheid meer kan vinden in Vlaanderen.

Het wordt hoe dan ook hard tegen onzacht. Bart De Wever heeft steeds meer redenen om rechtlijnig achter zijn standpunten te gaan staan. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content