Johan Van Overtveldt: 'Niet de timing, maar de inhoud van de tax shift telt'

13/05/15 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:45

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt pareerde vandaag de vragen van de oppositie die vindt dat de regering de tax shift laat aanslepen. 'De zomervakantie is geen strikte deadline.'

Johan Van Overtveldt: 'Niet de timing, maar de inhoud van de tax shift telt'

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © BELGA

Servais Verherstraeten (CD&V)

Servais Verherstraeten (CD&V) © BELGA

Het was geen grote verrassing dat de oppositie in de Kamer vragen stelde over het uitblijven van de tax shift. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten had in De Standaard een interview gegeven waarin hij stelde dat de regering niet veel anders zou kunnen doen dan voor de zomervakantie landen in het dossier van de tax shift.

En daar voegde hij nog aan toe 'dat niet alle kabinetten even vlot draaien als die van Kris Peeters en Koen Geens'.

'Michel I lijkt op Di Rupo I zoals een weekendje Ardennen op een vakantie in de Provence,' zo reageert N-VA-KamerlidPeter De Rooverin een opiniestuk op Knack.be.

Voor de oppositie citeerden Karin Temmerman (SP.A) en Kristof Calvo (Groen) ook nog uit vorige interviews met ministers van de regering-Michel waaruit moest blijken dat de tax shift voor de zomer rond moet zijn.

'Als het erop aankomt om de gewone gezinnen te laten betalen, dan moest het snel gaan. Maar als het gaat om een eerlijke verdeling en de grote vermogens te laten bijdragen, dan wordt alles op de lange baan geschoven', sneerde Temmerman in de richting van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

'Wil u die lastenverschuiving eigenlijk wel?', vroeg Calvo zich af. 'Er zijn nochtans voorstellen genoeg, en ook Europa blijft ons eraan herinneren.'

Vanmiddag nog heeft de Europese Commissie een aantal nieuwe beleidsaanbevelingen aangenomen. Daarin staat dat België een grondige belastinghervorming moet doorvoeren waarbij de heffingsgrondslag wordt uitgebreid, de lasten op arbeid worden verlaagd en inefficiënte belastinguitgaven worden weggewerkt.

'Geen strikte deadline'

Johan Van Overtveldt: 'Niet de timing, maar de inhoud van de tax shift telt'

© belga

'De zomervakantie is geen strikte deadline', antwoordde Van Overtvelt. 'Substantie moet primeren op de timing. Veel zal afhangen van hoe de gesprekken binnen de regering verlopen. Ik kan daar vandaag nog geen voorafname op doen.'

Van Overtveldt benadrukte de moeilijkheid van de hele oefening nog eens. 'De lastenverlaging die in de tax shift zal zitten, moet zowel werknemers als werkgevers ten goede komen.'

Die aanvulling is veelbetekenend omdat de afgelopen weken zowel vakbonden als werkgevers al de opbrengst van de tax shift hadden 'geclaimd'.

In hun repliek nam de oppositie vooral CD&V in het vizier. 'Hoe lang gaan jullie dit nog pikken?', klonk het uitdagend. 'Jullie stellen een deadline, en de regering springt erover. En als er een rechtse maatregel aankomt, dan wordt die zo maar geslikt.'

'Ik ben geen voorstander van een belastingsverhoging'

Johan Van Overtveldt: 'Niet de timing, maar de inhoud van de tax shift telt'

© Belga

Open VLD'er Luk Van Biesen had voor Van Overtveldt nog een vraag over de aanpassing van het kadastraal inkomen. Aanleiding was een interview in Trends, waarin Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) dat het KI aangepast moest worden aan de realiteit.

Dat zien de liberalen niet zitten, omdat het niet in het regeerakkoord staat, en omdat ze vrezen dat een aanpassing zal leiden tot belastingsverhoging. Daar komt nog bij dat maatregelen die mikken op de baksteen in de maag van de meeste Belgen, altijd al erg gevoelig liggen.

'De mensen worden bang gemaakt', stelde Van Biesen.

'Niet overhaast tewerk gaan'

Johan Van Overtveldt gaf in zijn antwoord toe dat er heel wat situaties zijn die scheefgetrokken zijn, maar suste dat er niets over de aanpassing van het KI in het regeerakkoord staat. 'Bovendien gaat het om een monnikenwerk, en daar is momenteel geen geld voor.'

'Ik ben ook geen voorstander van lastenverhoging', voegde Van Overtveldt daar nog aan toe. 'Dus we moeten dat niet overhaast doen. Als ik mijn administratie gevraagd heb om een studie, dan is dat om de impact van zo'n oefening te kunnen inschatten.'

De minister gaf nog aan te zullen overleggen met de verschillende beleidsniveaus en alle betrokken partijen.

Van Biesen vatte de tussenkomst dan weer tevreden samen als: 'Voorlopig verandert er dus niets aan het beleid.'

'Uitspraken van Erdogan zetten relatie tussen België en Turkije onder druk'

Zo'n 25.000 mensen woonden de toespraak van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bij in Hasselt.

Zo'n 25.000 mensen woonden de toespraak van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bij in Hasselt. © BELGA

N-VA-Kamerlid Peter De Roover had een vraag voor minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) over een bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan ons land. Volgende maand zijn het verkiezingen in Turkije en Erdogan bezocht de afgelopen weken landen met een grote Turkse gemeenschap, waaronder België.

In Hasselt had Erdogan een toespraak gegeven, en hij deed daarin een aantal uitspraken waarover De Roover meer wou weten.

'Erdogan beschouwt de Turkse gemeenschap in België als zijn politieke ruimte', stelde De Roover. 'Hij zei ook dat de Turkse cultuur een onwrikbaar gegeven is, dat niet beïnvloed kan worden door een samenleving. Bovendien deed hij uitspraken zoals 'één land, één vlag, één volk', die me doen denken aan mindere periodes uit de geschiedenis.'

Politieke inmenging

Nog volgens De Roover beschuldigt Erdogan zich op die manier aan politieke inmenging. 'Dat is onaanvaardbaar. Zijn optreden zet de verhouding met de Turkse republiek onder onnodige druk.'

Reynders liet partijgenoot en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine in zijn plaats antwoorden. Die had een andere interpretatie van het bezoek van de Turkse premier. 'Hij riep op tot een positieve integratie van de Turkse gemeenschap in het andere land. Eenzelfde boodschap had hij ook voor de Turkse gemeenschap in Duitsland.'

Bacquelaine benadrukte nog dat de Turkse gemeenschap in ons land zo'n 220.000 mensen telt, maar dat 85% daarvan de Belgische nationaliteit heeft.

Nieuwe regeling politiepensioenen is tijdelijke oplossing

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft dan weer in de Kamer het tijdelijke karakter onderstreept van de nieuwe regeling die hij met de vakbonden heeft uitgewerkt rond de politiepensioenen. Het geldt slechts tot het moment dat aan alle aangepaste regelingen een einde wordt gesteld, klonk het.

Jambon en de politiebonden leggen momenteel de laatste hand aan een regeling waardoor bepaalde agenten vier jaar voor hun vervroegde pensioenleeftijd al kunnen stoppen met werken. Een overgangsregeling drong zich op nadat het Grondwettelijk Hof vorige zomer het pensioenregime voor de meeste agenten op de schop nam. Een oplossing is intussen in de maak.

Johan Van Overtveldt: 'Niet de timing, maar de inhoud van de tax shift telt'

© Belga

Concreet komt er een systeem van non-activiteit, specifiek voor mensen die voor de uitspraak van het Grondwettelijk Hof al een "preferentiële vervroegde pensioenleeftijd" van 54, 56 of 58 jaar genoten. Zij zullen vier jaar voor een mogelijk vervroegd pensioen kunnen stoppen met werken. Op dit moment betekent dat dus op 58, na het optrekken van de leeftijd naar 63 wordt dat op 59. Agenten die kiezen om op non-actief te gaan, krijgen dan degressief wachtgeld in functie van hun loopbaan, maar bouwen geen pensioenrechten meer op.

Komaf maken met uitzonderingsregimes

Maar dat is dus slechts tijdelijk, onderstreepte Jambon, nadat coalitiepartners CD&V en Open VLD zich hadden afgevraagd hoe een nieuwe uitzonderingsregel te rijmen valt met het voornemen van de regering om komaf te maken met de vele uitzonderingsregimes.

"Zoals gesteld in het regeerakkoord geldt het stelsel van non-activiteit slechts tot aan alle regelingen van vervroegde uittreding in de openbare sector een einde wordt gesteld", verzekerde Jambon de Kamerleden Sonja Becq (CD&V) en Katja Gabriëls (Open VLD) nog.

Volgende maand start het nieuwe Nationale Pensioencomité met de besprekingen daarover. Voor alle agenten komt er trouwens - permanent - de mogelijkheid om vanaf 58 om een aangepaste betrekking te vragen.

'Alle hefbomen gebruiken om geweld in Burundi te stoppen'

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) heeft benadrukt dat België "alle hefbomen zal gebruiken" om de escalatie van het geweld in Burundi te stoppen en vrije verkiezingen mogelijk te maken. De oppositie, maar ook coalitiepartner N-VA, wacht echter nog op een duidelijke veroordeling van de praktijken van president Nkurunziza.

Johan Van Overtveldt: 'Niet de timing, maar de inhoud van de tax shift telt'

© Belga Image

Na weken van protesten in Burundi tegen een derde ambtstermijn voor president Pierre Nkurunziza lijkt het erop dat het leger woensdag de macht naar zich toe getrokken heeft. Generaal Godefroid Niyombare kondigde via de radio een staatsgreep aan tegen Nkurunziza.

Het nieuws over de coup kwam heet van de naald toen De Croo in de Kamer vragen moest beantwoorden over de situatie in Burundi. "Aangezien de situatie minuut na minuut wijzigt, zal ik spreken in de voorwaardelijke wijs", beklemtoonde hij dan ook.

De Croo herinnerde eraan dat België het escalerende geweld en de druk op het Grondwettelijk Hof al eerder veroordeeld had en onderstreepte dat ons land als eerste de steun aan de verkiezingen en de politie introk. Logisch, vindt De Croo, aangezien België Burundi's grootste donor is.

SP.A: 'Diplomatie heeft gefaald'

De oppositie in de Kamer vindt niettemin dat België zich de voorbije weken niet voldoende fors heeft afgezet tegen de ambities van Nkurunziza voor een derde termijn als president. "Onze diplomatie heeft gefaald", oordeelde sp.a'er Dirk Van der Maelen, die vooral de volgens hem dubbelzinnige houding van buitenlandminister Didier Reynders op de korrel nam. "Dat is de zachte heelmeester die nu verantwoordelijk is voor de stinkende wonde."

De Croo sprak die kritiek met klem tegen, maar ook vanuit zijn eigen meerderheid kwamen vraagtekens. N-VA'er Peter Luykx noemde de lijn die de regering tot op vandaag gevolgd heeft "goed", maar onderstreepte net als Van der Maelen dat die "er finaal alleen in (kan) resulteren dat de regering een derde ambtstermijn moreel veroordeelt en onderstreept dat dat absoluut niet kan".

De Croo sprak zich woensdag in de Kamer niet uit over die ambitie van Nkurunziza voor een derde termijn. (Belga/JH)

Onze partners