Johan Van Overtveldt naar Mechelen: ‘Niet doen alsof ik kandidaat-burgemeester ben’

© Belga

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verhuist zoals verwacht naar Mechelen met het oog op de lokale verkiezingen van 2018. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen zal hij de lijst van zijn partij niet trekken, maar duwen. Hij kan zo minister blijven.

Van Overtveldt kondigde het nieuws, dat al maanden in de lucht hing, aan in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

Niet doen alsof

De minister verhuist al op korte termijn naar Mechelen. Hij zegt er een actieve rol te willen spelen tijdens de stembusgang volgend jaar, maar als lijstduwer gaat hij dus niet rechtstreeks de strijd aan met de grootste uitdager, de populaire burgemeester Bart Somers (Open VLD).

‘Als minister van Financiën wil ik met volle aandacht mijn werk in de federale regering voortzetten en ervoor zorgen dat de hervormingstrein op volle toeren blijft rijden. Ik ben dus niet van plan om te doen alsof ik kandidaat-burgemeester van Mechelen ben. Maar ik ga wel actief meewerken aan het project van de N-VA in Mechelen’.

De N-VA’er windt er trouwens geen doekjes om en wil zich dus ‘niet in speciale bochten wringen’ om toch maar een speciale band aan te tonen met de stad. ‘Ik heb wel een band, maar de realiteit is dat het bestuur van N-VA me gevraagd heeft of ik me kan vinden in steun aan de afdeling in Mechelen. Ik heb er lang over nagedacht en dan ja gezegd’, zo vulde hij aan in De Ochtend op Radio 1.

Lijsttrekker

Wie de lijst dan wel zal trekken in Mechelen, is nog niet bekend. In 2012 was dat huidig eerste schepen Marc Hendrickx, die toen met 3.556 stemmen fors beter scoorde dan de andere kandidaten op de N-VA-lijst.

Tweede was Bart De Nijn met 1.223 stemmen. Eerder deze week raakte bekend dat hij begin volgend jaar opnieuw aan de slag gaat als schepen van Openbare Werken. De Nijn was eind 2015 veroordeeld voor belangenvermenging, maar is vorige maand in beroep vrijgesproken.

Aanslepen

Binnen de Mechelse N-VA-afdeling was er de jongste tijd wat wrevel ontstaan over het uitblijven van een definitieve beslissing van Van Overtveldt. ‘Er was een consensus dat zijn steun een goede zaak voor onze stad zou zijn,’ zegt Hendrickx aan Knack.be, ‘maar de bevestiging van de al zolang aangekondigde verhuis liet wat lang op zich wachten.’

Dat Van Overtveldt uiteindelijk voor het lijstduwerschap kiest en niet, zoals verwacht, voor het lijsttrekkerschap, noemt Hendrickx ‘een wijze beslissing’ van hem.

Marc Hendrickx, eerste schepen van Mechelen
Marc Hendrickx, eerste schepen van Mechelen© Belga Image

De volgende keuze die nu gemaakt moet worden, is die van het lijsttrekkerschap. Hendrickx: ‘Als de partij mij dat vraagt, dan zal ik dat doen. Maar er zijn nog kandidaten en wij zijn een partij met democratische regels. Ik ga dus niet op voorhand victorie kraaien.’

Gesprekken

Volgens voorzitter Karl Vermaercke van de Mechelse N-VA-afdeling zijn er verschillende gesprekken geweest met Van Overtveldt, zo zegt hij aan Knack.be. ‘Daaruit is gebleken dat hij voluit voor het ministerschap wil blijven gaan en dat dit niet combineerbaar is met het lijsttrekkerschap en het eventuele burgemeesterschap.’

‘Wij gaan nu op zoek naar een lijsttrekker en Marc Hendrickx is zeker een geschikte kandidaat. Maar omdat we nog niet over alle kandidaturen beschikken, kunnen we daar vandaag nog geen uitspraken over doen.’

Partner Content