Johan Van Overtveldt: 'Ik heb het Europees lijsttrekkerschap voor N-VA aanvaard'

27/01/14 om 09:06 - Bijgewerkt om 11:14

Johan Van Overtveldt, voormalig hoofdredacteur van Trends, bevestigt dat N-VA hem heeft aangeboden om de Europese lijst te trekken én dat hij dat heeft aanvaard. 'Maar het kiescollege heeft de beslissende stem.'

Johan Van Overtveldt: 'Ik heb het Europees lijsttrekkerschap voor N-VA aanvaard'

Johan Van Overtveldt © /

'Ik kan formeel bevestigen dat mij gevraagd is om de Europese lijst van N-VA te trekken en dat ik daar positief op heb geantwoord,' zegt Johan Van Overtveldt aan Knack.be.

Interesse

Een verrassing is dat allerminst. Van Overtveldt heeft als journalist steeds een ruime interesse getoond in onderwerpen als het Europese, de eurozoneperikelen en een eengemaakte Europese markt.

'Het lijsttrekkerschap biedt me de mogelijkheid om die zaken nu ter harte te gaan nemen,' aldus Van Overtveldt. 'Bovendien groeit de Europese factor in het Vlaamse en federale beleid met de dag. N-VA moet daarin zijn rol spelen en mee de besluitvorming op dat niveau in goede banen leiden.'

Toch staat het nog niet helemaal vast dat Van Overtveldt ook effectief de lijsttrekker van N-VA voor Europa wordt. 'Het nationaal kiescollege, dat woensdag samenkomt, heeft daarin de beslissende stem,' zegt hij.

Doctor

Van Overtveldt, doctor in de economie, verliet in november vorig jaar Trends voor een overstap naar de politiek. Bij N-VA bepaalt hij sindsdien mee de economische lijn van de partij.

Eerder circuleerde vooral de naam van Kamerlid Siegfried Bracke, maar die liet dit weekend weten dat hij de Oost-Vlaamse Kamerlijst zal trekken.

Lees meer over:

Onze partners