Johan Van Overtveldt: 'Dexia zorgt voor uitdijende angst bij de politieke families'

09/05/12 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

'Worden de bestuurders van Dexia net van hun verantwoordelijkheid ontlast dan komen ook andere onbeantwoorde vragen boven. En dan komen ook de andere politieke families in de problemen', dat zegt Johan Van Overtveldt.

Johan Van Overtveldt: 'Dexia zorgt voor uitdijende angst bij de politieke families'

© Belga

"Gezien de omvang van dit dossier en de kost voor de burger, zou het onwaarschijnlijk en ongehoord zijn, mochten de Dexiabestuurders nu zomaar zonder meer ontlast worden van hun bestuursverantwoordelijkheid", zo zei hoofdredacteur van Knack en Trends Johan Van Overtveldt in De Ochtend op Radio 1.

De collega's van Radio 1 vroegen zowel Groen-Kamerlid Meyrem Almaci, die in de Dexia-commissie zetelde, en Jan Jambon (N-VA) om hun mening. Jambon wou echter niet spreken, omdat het dossier vandaag op de tafel van de Vlaamse regering, waar N-VA deel van uitmaakt, zit.

Johan Van Overtveldt: "Er heerst zeer grote gevoeligheid rond dit dossier. Het risico is dan ook reëel dat er inderdaad afwijkende stemming ontstaat tussen de verschillende regeringen over die ontlasting voor de bestuurders."

Na katholieke zuil, ook andere politieke families?

Is het mogelijk dat de kwijting niet ter sprake komt op de algemene vergadering van Dexia? "Zeer zeker, die kwijting is een van de punten op de agenda. Als de algemene vergadering dus beslist niet te stemmen, dan kan dat en wordt de vraag rond ontlasting later terug opgenomen."

"Het ligt echter voor de hand dat ook de dossiers Arco en de Gemeentelijke Holding weer acuut aan de orde komen door dit debat. Als je de bestuursverantwoordelijkheid in het Dexia-dossier aanduidt, dan ligt de weg naar andere dossiers open. In het geval van Dexia is vooral de katholieke zuil in opspraak gekomen."

"Maar komt de ontlasting van bestuurders bij Dexia er niet dan dreigen er ook in andere dossiers weer vragen rond die bestuurdersverantwoordelijkheid boven water te komen. Dat zal dan weer andere politiek families raken. Vandaar de uitdijende angst voor dit dossier." (SD)

Onze partners