Joëlle Milquet geschokt door dode bij homofoob geweld

03/05/12 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

Zondagavond vonden twee wandelaars het lijk van de 32-jarige Ihsane Jarfi in een veld in de buurt van Hoei. Volgens holebi-organisaties gaat het om de eerste dode door homofoob geweld in België.

Joëlle Milquet geschokt door dode bij homofoob geweld

© Belga

Ihsane Jarfi was al sinds 22 april vermist. Volgens de informatie waarover de Franstalige koepel van holebi-organisaties, Arc-en-Ciel Wallonie, beschikt, is Jarfi om het leven gekomen door homofoob geweld.

"Het gaat om de eerste dode door homofoob geweld in België", zegt Vincent Bonhomme, projectcoördinator bij Arc-en-Ciel Wallonie.

Drie personen zijn intussen aangehouden.

"We vermoeden dat de bevolking en de overheid homofobie onderschatten en vragen van de overheid een anti-discriminatieplan. Het gaat waarschijnlijk niet om de eerste homofobe moord, maar wel als de eerste die zo gekwalificeerd wordt. Sinds 2006 zijn de parketten en de politie verplicht zoiets te melden."

Joëlle Milquet geschokt

Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet condoleert de nabestaanden en zegt bijzonder geschokt te zijn door de dramatische omstandigheden.

"Als het onderzoek uitwijst dat het hier gaat om een homofoob misdrijf, dan overschrijdt deze nieuwe vorm van haat een grens en zijn er sterke maatregelen nodig."

"Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding zal zich burgerlijke partij stellen als het parket bevestigt dat Jarfi slachtoffer werd van een homofobe misdaad", aldus Edouard Delruelle, adjunct-directeur van het centrum.

Bezinning

De Vlaamse holebi- en transgenderkoepel Çavaria roept op tot bezinning. Op de Belgian Pride in Brussel, dit jaar op 12 mei, staat de dringende opmaak van een nationaal plan tegen discriminatie en homofoob geweld centraal, zegt Yves Aerts, algemeen coördinator.

"Elke moord is verschrikkelijk, en dat ze homofoob of racistisch getint zou zijn maakt ze uiteraard niet erger, maar ze vraagt wel om bezinning", aldus Aerts. "Homofobie en racisme moeten ernstig genomen worden. Ze wijzen op de aanwezigheid van een culturele basis voor verder geweld, een cultuur voor discriminatie en verregaande afwijzing van wie niet aan normen voldoet." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners