‘Jodenhaat uit jaren ’30 leeft nog in België’

Volgens de Israëlische minister van Informatie en Diaspora Yuli Edelstein vinden in België nog steeds antisemitische aanvallen plaats zoals die zich in de jaren ’30 voordeden.

De Israëlische minister van Informatie en Diaspora Yuli Edelstein zei dat op een bijeenkomst in Mechelen, waar gevierd werd dat België vanaf maart de internationale Task Force voor Holocaustvoorlichting zal voorzitten, zo schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Edelstein viel zwaar uit in zijn toespraak voor de 300 aanwezigen, waaronder Europese functionarissen en Joodse leiders: “Een baksteen die naar een joodse winkel wordt gegooid. Een molotovcocktail tegen het huis van een rabbijn. Een joods meisje wordt aangevallen op school. Dit zijn geen herinneringen uit 1938, maar nieuwskoppen uit 2011.”

Edelstein: ‘Zij beledigen ons en noemen dat een politiek debat’

“Antisemitische aanvallen zoals die zich in het Europa van 1938 voordeden, gebeuren vandaag nog”, aldus Edelstein. “Men beledigt ons en noemt dat een politiek debat. Ik vrees dat zich een vorm van escapisme voordoet. Afgaande op recente incidenten in België en Nederland moeten we bepaalde conclusies trekken: antisemieten vervangen ‘jood’ door ‘zionist’ of ‘Israëli’. Zij beledigen ons en noemen dat een politiek debat.”

Hij spoorde België, onder wie de Task Force moet omgedoopt worden naar De Internationale Organisatie voor de Herdenking van de Holocaust, aan “om er tenminste voor te zorgen dat alle Eurolanden bij deze belangrijke organisatie komen”, want dat is nu nog niet het geval.

Berman: ‘De EU moet veel meer doen inzake schadeloosstelling en herinnering’

België moet er ook voor zorgen dat alle scholen onderwijzen over de naziholocaust, vroeg Julius Berman, voorzitter van de Claims Conference, het orgaan dat de Joden wereldwijd vertegenwoordigt in de onderhandelingen met Duitsland over schadevergoedingen voor de naziholocaust. Hij benadrukte ook dat niet enkel de genocide, maar ook de “diefstal van hun eigendommen – de voorloper van de genocide” aan bod moet komen in die lessen. “De Europese Unie moet veel meer doen inzake schadeloosstelling en herinnering,” vond Berman nog.

Premier Elio Di Rupo (PS) beloofde via een videoboodschap dat hij het antisemitisme zou bestrijden. Maar hij had daartoe weinig concrete plannen, aldus The Jerusalem Post.

Joodse emigratie uit België gestegen

Volgens The Jerusalem Post zijn er zo’n 40.000 Joden in België en lopen zij, zo citeert de krant waakhondorganisaties, 60 procent risico op antisemitische aanvallen. Het Joodse Agentschap deelde aldus de krant nog mee dat de ‘aliya’, Hebreeuws voor emigratie, uit België met 63 procent gestegen is. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content