Jochen Brouns - N-VA Lanaken

14/05/12 om 20:41 - Bijgewerkt om 20:41

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

N-VA Lanaken is een jonge afdeling met hoofdzakelijk nieuwe gezichten in de politiek. Met deze nieuwe mensen willen wij de inwoners een andere kijk op Lanaken bieden. De Lanakerse gemeentepolitiek is vastgeroest door traditionele partijen en gezichten. Met een kritisch, correct en constructief programma willen wij een gezond alternatief voor onze mooie gemeente bieden.

Een gemeente voor alle inwoners, waar iets te beleven valt, een belevenis. Lanaken mag niet verder afdwalen naar een slaapgemeente.

Wie worden de winnaars en de verliezers?
Verliezers zijn degenen die er alles voor over hebben om hun zitje veilig te stellen en geen rekening houden met de stem van het volk. Ook partijen die vorige verkiezingen hemel en aarde beloofden, maar in 6 jaren niets verwezenlijkt hebben, zullen het moeilijk krijgen.

Winnaar word je pas als je luistert naar de mensen, openstaat voor hun ideeën en als partij samen een degelijk en goed onderbouwd programma kan voorleggen aan de kiezer. Een programma voor alle inwoners en niet enkel voor de bevriende burgers.

Wat is van belang in uw gemeente?

De bevolking van Lanaken ervaart dagelijks nog veel problemen, maar de huidige meerderheid doet alsof haar neus bloedt. De aanpak van de criminaliteit bijvoorbeeld; woninginbraken zijn weer toegenomen. De evaluatie van de vernieuwde politiezone kan niet langer uitgesteld worden.

De afbouw van de dienstverlening in de kerkdorpen moet stoppen, integendeel, deze moet terug versterkt worden. Dit kan bijvoorbeeld door de invoering van een mobiele ambtenaar. Ook de gemeentelijke diensten in het algemeen moeten gemakkelijker en beter bereikbaar zijn. Een laatavondopening voor het containerpark is een must.

De communicatie met de bevolking kan veel beter. De huidige website heeft veel geld gekost en mist volledig zijn doel. Een overzichtelijke evenementenkalender kan al wonderen doen.

Het handelscentrum heeft dringend nood aan een moderne en frisse aanpak willen we de concurrentie met omliggende gemeentes aangaan. Hier ontbreekt op dit moment een duidelijke visie en langetermijnplanning. Het is hoog tijd voor een verkeers- en parkeerbeleid dat gedragen wordt door alle bewoners en gebruikers van het centrum van Lanaken.

N-VA pleit voor de heropening van "lijn 20", de spoorlijn tussen Maastricht en Hasselt. Dit is veel goedkoper en efficiënter dan een sneltram tussen Hasselt en Maastricht, een megalomaan project dat de burger afschuwelijk veel geld zal kosten. Op die manier komt het goederenspoor tussen Maastricht en Lanaken, dat onlangs heraangelegd werd, pas volledig tot z'n recht. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen - en een foto van uzelf - door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners