Jobat lekt lonen op het web

08/01/13 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

De gegevens van meer dan 4.000 mensen die deelnamen aan de online loonenquête van Jobat, geraakten online op het internet.

Jobat lekt lonen op het web

© Thinkstock

Niet enkel bij de NMBS of het Belgische leger kampt men met privacyproblemen. Ook de vacaturekrant en website Jobat verspreidde onbewust de gegevens van de deelnemers aan haar jaarlijkse salarisenquête op het net. Dat meldt Het Nieuws van vtm.

Volgens Het Nieuws gaat het onder meer om specifieke loongegevens, zoals het brutoloon en extralegale voordelen, die hun vrije loop vonden op het internet. De gegevens stonden in een digitale folder, waarvan de url openbaar te consulteren was via het net. Volgens Marc Van De Woestijne, Online Development Manager van Jobat, heeft niemand de gegevens kunnen raadplegen.

Ontdekt door surferIn het vtm-nieuws was er sprake van 15.000 gelekte gegevens, maar dat aantal bleek niet correct te zijn en werd door Jobat teruggeschroefd naar 4.000. De link werd toevallig ontdekt door een surfer, die de vtm-nieuwsdienst contacteerde.

Jobat heeft meteen de toegang naar de folder afgesloten en gecontroleerd of de rapporten gedownload werden. "In de folder stonden enkel de links naar de rapporten en die links werden niet gedownload. Er heeft dus niemand misbruik gemaakt van de gegevens."

Privacycommissie stelt onderzoek inJobat gaat uit van een menselijke fout en onderzoekt wie verantwoordelijk is. De redactie zoekt bovendien uit hoe lang de gegevens online stonden en hoe gegevens beter beveiligd kunnen worden.

Ook de Privacycommissie onderzoekt de zaak. "Het is duidelijk dat er sprake was van een veiligheidsprobleem bij Jobat. Uit het onderzoek zal blijken of het lek ook een inbreuk is op de privacy", aldus woordvoerster Eva Wiertz. "Mensen die willen weten of hun gegevens online stonden, kunnen best Corelio, de uitgever van Jobat, contacteren." (EA)

Lees meer over:

Onze partners