Jihadexpert gelooft niet dat Abrini “man met het hoedje” is

Mohamed Abrini © BELGA

Jihadexpert Pieter Van Ostaeyen gelooft niet dat Mohamed Abrani de derde man is die aanwezig was bij de aanslagen in Brussels Airport. “Het is een buikgevoel, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand die op die plaats staat binnen IS, de man met het hoedje zou zijn”, zei hij aan Belga.

“IS kennende, en ik volg hen al jaren, klopt dit niet. De retoriek past niet in het geheel”, zegt Van Ostaeyen. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand met zo’n hoge functie binnen IS ineens zal zeggen ‘dit is er gebeurd’ en zal vertellen dat hij zijn hoedje heeft doorverkocht, dat geloof ik niet.” De expert denkt dan ook dat het eerder om een cover-up gaat om de rest van het netwerk te beschermen.

Mohamed Abrini werd vrijdagmiddag gearresteerd op het Albertplein in Anderlecht. Hij werd geconfronteerd met de resultaten van de diverse deskundige onderzoeken, en heeft vervolgens zijn aanwezigheid bij de feiten toegegeven, zo meldde het parket zaterdagavond. Hij zou de “man met het hoedje” zijn, die werd gefilmd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. Hij liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar uiteindelijk pas ontplofte toen iedereen al geëvacueerd was. Abrini werd ook gezocht in het onderzoek naar de aanslagen van Parijs van 13 november. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content