Jejoen Bontinck opgepakt op luchthaven van Zaventem

04/01/15 om 17:46 - Bijgewerkt om 18:09

Ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck is opnieuw achter de tralies beland.

Jejoen Bontinck opgepakt op luchthaven van Zaventem

Jejoen Bontinck komt aan op het proces tegen Sharia4Belgium. © BELGA

Bontinck werd zondagmorgen opgepakt op de luchthaven van Zaventem, waar hij samen met zijn vriendin een vlucht naar Turkije wilde nemen. Hij schond daarmee het contactverbod met haar dat de onderzoeksrechter hem in november had opgelegd, vernam het persagentschap Belga van zijn vriendin en zijn advocaat Kris Luyckx.

Partnergeweld

Jejoen Bonticnk belandde half november van vorig jaar een nachtje achter de tralies na een melding van partnergeweld.

Zijn vriendin ontkent nu dat hij haar geslagen had. "Ik ben die dag over de rooie gegaan en ik heb mezelf bezeerd. Jejoen probeerde me alleen maar te kalmeren. Ik was echter nog zo kwaad dat ik tegen de politie zei dat hij dat gedaan had."

Contactverbod

Jejoen werd voor de onderzoeksrechter geleid en vrijgelaten op voorwaarde dat hij uit haar buurt bleef. Het koppel is echter nog altijd samen. "Ik heb samen met zijn advocaat meermaals geprobeerd om het contactverbod te laten opheffen, maar tevergeefs", zegt zijn vriendin. Dat contactverbod leidde zondag tot zijn arrestatie op de luchthaven van Zaventem. "Ik had zaterdagavond zin gekregen om op reis te gaan en vond een interessante last minute naar een spa resort in Turkije. We zouden zondagmorgen vertrekken en op 11 januari terugkeren. Jejoen zag dat ook wel zitten en we hebben geboekt."

Toen ze zondagmorgen aan de politiecontrole op de luchthaven kwamen, werd Jejoen aangehouden. "Hij werd meegenomen naar een bureau en een half uur later sms'te hij me dat ze hem gingen arresteren omwille van het contactverbod. Misschien hadden ze hem niet tegenhouden als ik een reis naar een andere bestemming had gekozen", aldus zijn vriendin. Veel Syriëstrijders reizen immers via Turkije naar Syrië.

Raadkamer

Jejoen werd overgebracht naar het justitiepaleis in Antwerpen, waar hij door de onderzoeksrechter werd aangehouden. Hij verschijnt volgende week voor de raadkamer, die moet beslissen of hij al dan niet in de cel moet blijven. Op 14 januari volgt de uitspraak in het terrorismeproces van Sharia4Belgium, waarbij er vier jaar cel tegen hem werd geëist.(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners