Jean-Marie Dedecker zoekt vrijspraak in proces privédetective

26/06/15 om 21:01 - Bijgewerkt om 21:01

De 63-jarige politicus en ex-judocoach Jean-Marie Dedecker gaat resoluut voor de vrijspraak in het proces over de inzet van een privédetective naar de mogelijke rol van Karel De Gucht (Open VLD) bij een sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne.

Jean-Marie Dedecker zoekt vrijspraak in proces privédetective

Jean-Marie Dedecker bestempelde voor de rechtbank de verklaringen van Guy G., de voormalige voorzitter van LDD Limburg, als vals, terwijl Guy G. Dedecker dan weer beschuldigde. Dat bleek tijdens de behandeling voor de Hasseltse correctionele rechtbank.

In een tweede dossier stelde Dedecker zich burgerlijke partij tegen Guy G. en diens vriendin Liesbeth S., wegens het organiseren van een perslek. Deze klacht voor laster en eerroof zou verjaard zijn.

De Hasseltse privédetective Marleen C. gaf tijdens de vorige behandeling toe dat ze een mondelinge overeenkomst met Dedecker van 22 november 2008 pas in mei 2009 geformaliseerd had door die door Dedecker op papier te laten handtekenen op datum van 22 november 2008. Het ging eigenlijk om een antidatering van het contract.

Niks gevonden

"U zou mij hoogstens kunnen beschuldigen van enige vorm van naïviteit en dat ik de verkeerde mensen vertrouwd heb", zei Dedecker voor de rechtbank. Guy G. haalde een handgeschreven verklaring boven en beweerde dat Dedecker de organisator was achter het hele verhaal met de privédetective.

De privédetective in kwestie kon geen link vinden tussen Karel De Gucht en de vennootschapsstructuur achter onder meer de sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. In haar eindrapport stak ook een handgeschreven nota van de inkomsten van De Gucht, zijn echtgenote en hun zoon. Die inkomstengegevens zou Guy G., de toenmalige voorzitter van LDD Limburg, ontfutseld hebben bij een sociale inspecteur in Hasselt. Guy G. had de nota aan de detective gegeven, die het stuk op haar beurt bij haar eindrapport gevoegd had.

Dedecker had die inkomstengegevens niet gevraagd bij zijn opdracht aan de privédetective. Dedecker gaat voor de vrijspraak. De andere beklaagden vroegen de vrijspraak, opschorting of een eenvoudige schuldigverklaring. Het vonnis volgt op 4 september.

(Belga/RR)

Onze partners