Jean-Marie Dedecker stemmenkampioen in Middelkerke

14/10/12 om 21:06 - Bijgewerkt om 21:06

Jean-Marie Dedecker heeft in Middelkerke de meeste voorkeurstemmen achter zijn naam gekregen, maar ziet zijn partij wel op een tweede plaats stranden.

Dedecker verhuisde van Oostende naar Middelkerke en kroont zich daar met 2.331 voorkeurstemmen meteen tot stemmenkampioen.

De lijsttrekker van Open Vld, Janna Rommel-Opstaele, deed met 2.113 stemmen iets minder goed. Haar partij verloor 10,3 procent in vergelijking met 2006.

Open Vld blijft wel de grootste met 30,9 procent van de stemmen. Lijst Dedecker klokt af op 24,9 procent. Open Vld leverde de voorbije zes jaar de burgemeester, in een coalitie met Progressief Kartel.

Of Dedecker ook zal uitgenodigd worden om mee te besturen, is niet zeker. "Misschien komt er wel een coalitie van de losers. We zullen zien wat er gebeurd", aldus Dedecker.

Rommel-Opstaele sleept voor Open Vld 9 zetels in de wacht, terwijl Dedecker het met 7 moet stellen. De andere zetels zijn voor CD&V (5 zetels), N-VA (2 zetels) en Progressief Kartel (2 zetels). Vlaams Belang is de grote verliezer (-11,2 procent) in de badstad en haalt geen zetels meer.

Volgens Dedecker heeft zijn partij verder misschien geen grote lokale verankering, toch is ze "nog niet van de kaart geveegd". "Kijk naar Vlaams parlementslid Peter Reekmans die in Glabbeek met zijn partij 30 procent van de stemmen haalt en ook in Diepenbeek is Lode Vereeck verkozen". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners